RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Підозрювався у махінаціях, був під санкціями: у ЗМІ розповіли про "бізнес" екс-міністра фінансів Уманського

Ігор Уманський працював на топ-посадах і у часи Кучми, і Януковича, і Порошенка, він був в.о. міністра фінансів після відставки Віктора Пинзеника в уряді Тимошенко, а також радником президента з 2016 до 2019 року, проте щодо нього є питання у США.

Про це пише видання "Діло", з посиланням на розслідування "Коментарів".

Так, ЗМІ опублікували розслідування, у якому зазначалось, що Уманський має тісний зв’язок з бізнесменом Тимуром Хромаєвим і афілійований з компанією GaseEnergy, яка викликала питання у Комісії з цінних паперів і бірж США. Також йому закидають афери на користь олігарха Ігоря Фірташа і невідповідності у декларації.

"У 2000 році Уманський стає помітний державним службовцям, отримавши посаду в Кабміні Віктора Ющенка. У нього був досвід лише в Національному агентстві з питань розвитку та євроінтеграції, а також пара років діяльності в якості експерта (працював при службі віце-прем’єра з економічних питань). Півроку Уманський працював у групі радників міністра економіки, після того перебравшись в Мінекономіки. Його прийняв на роботу департамент структурної політики, але через рік він стає заступником секретаря Мінекономіки та євроінтеграції", - пише ЗМІ.

Тоді чиновник знайомиться з головою управління ринків капіталу в департаменті держборгу Міністерства фінансів – Тимуром Хромаєвим. Хромаєв у 2015 році зайняв посаду глави Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку. Він працював заступником міністра фінансів, а міністр Олександр Данилюк казав, що його призначенню сприяв Ігор Кононенко.

"Плоди від діяльності Уманського отримав і Фірташ. У 2010 році чиновник, який значився виконуючим обов’язки міністра фінансів, запропонував скасувати постанову про переведення активів і пасивів банку "Надра" в "Родовід Банк". Фірташ викупив "Надра", і банк перейшов до не найкращої фази існування. Уманського і Хромаєва видав зв’язок між компаніями", - пише ЗМІ.

Цікаво, що Уманський сам мав великий борг перед одним з банків і погашати його не квапився. УкрСибБанк, якому Уманський заборгував 67,9 тисяч доларів, звернувся о суду. В декларації його вказано, що будинок, де він проживає, недобудований, а його однорічна дочка володіє квартирою, де він і живе. З декларації 2018 року видно, що Уманський тримає компанію GaseEnergy (EpsilonCorporation), вона була помічена у списку засновників BezeriusHoldingsLimited. Хромаєв вказував цю компанію у власній декларації, вона заснована у Кіпрі.

"Наприкінці 2013 року компанія подала звітність за законодавством США. Працівники американської Комісії з цінних паперів і бірж примітили, що українці зробили спробу "намалювати" більші запаси газу, ніж насправді є. Все завершилося санкціями", - пише видання.

Також було виявлено, що дочірні структури компанії Уманського і Хромаєва володіють двома компаніями з видобутку і продажу природного газу (Lispromgaz і НПК-Контакт).

"Вони не виправляли звітність, міняли цінність активів на папері, не відстоювали свої інтереси в судах. Саме це передбачає фальшивий статус компанії, яка мешкає в США, а працює в Україні, а її пасинок сховався на Кіпрі і бере участь далеко не у всіх угодах", – йдеться у матеріалі.

На посаді міністра фінансів Уманський перебував 24 дні, під час яких зривалися переговори із МВФ, а сам він не ходив на засідання.