"Так діяти не можна": Світлична висловилася про підхід Кабміну до формування ОТГ

Процес децентралізації є позитивним в частині збільшення можливостей регіонів - як фінансових, так і організаційних, але основною складністю є реальне дотримання принципу добровільності і прозорості.

Про це народний депутат Юлія Світлична заявила в ексклюзивному інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Головне в цьому процесі не збитися на "ручне" управління. Це буде ламати саму суть децентралізації. Наприклад, якщо ми говоримо про добровільне об'єднання територіальних громад, то уряд в першу чергу повинно чути людей, а не "різати" території на свій розсуд. Саме "внизу", між селами і ОТГ існують певні традиційні, історичні зв'язки і самі люди можуть визначати формат об'єднання. Їм просто треба допомагати", - впевнена народний депутат.

Вона зазначила, що законодавчо закріплені норми вільного визначення громад не були дотримані Кабміном при прийнятті деяких рішень. Так, 7 сільських рад Первомайського району Харківської області прийняли рішення об'єднатися в Біляївську ОТГ, довели свою фінансову спроможність, підготували рішення сесій, подали документи, виконали всі вимоги законодавства, а Кабінет Міністрів своїм рішенням розділив їх на різні ОТГ.

Світлична категорично не підтримує такі методи і вважає, що ефективність реалізації реформи децентралізації, як і інших реформ, залежить від правильності механізмів. В першу чергу, на думку нардепа, потрібно звертати увагу на думку людей і рішення громад. Тільки тоді люди будуть готові сприймати реформу.

іляївська ОТГ Первомайського району Харківської області - 7 сільських рад прийняли рішення об'єднатися, а Кабінет Міністрів своїм рішенням розділив їх на різні ОТГ. По своєму баченню і розсуд. З людьми навіть не поговорили. А це майже 6 тисяч осіб, які дуже погано дивляться на ситуацію, що склалася. Я їх розумію і підтримую. Так не можна діяти. Якщо ми говоримо про принцип добровільності, про прозорість, тоді Кабінет Міністрів зобов'язаний враховувати думку громадян. До того ж це закріплено і законодавчо. Тут, в першу чергу, потрібно звертати увагу на рішення громад і думка людей - тоді будь-яка реформа буде проходити зрозуміло і люди будуть її сприймати, а від цього буде залежати і ефективність її реалізації", - пояснила Юлія Світлична.