RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Колишній посол США Йованович блокувала повернення десятків мільярдів режиму Януковича - Кулик

Колишній посол США в Україні Марія Йованович, тимчасово повірений у справах США в Україні Джордж Кент та спеціальний представник ФБР у Східній Європі Керен Грінвей блокували повернення Україні викрадених режимом Януковича коштів у розмірі річного бюджету країни.

Про це під час пресконференції в ІА "Інтерфакс-Україна" заявив екс-прокурор Костянтин Кулик, який розслідував злочини режиму Януковича у 2016-2019.

За його словами, загроза розслідуванню існувала з 2014 року, та була пов’язана з протидією з боку представників Посольства США в Україні.

"Йдеться про колишнього посла Марію Йованович, тимчасово повіреного у справах США в Україні Джорджа Кента та спеціального представника ФБР у Східній Європі Керен Грінвей, яка керувала діями слідчих ФБР, відряджених до Посольства США в Україні. Одним із завдань групи було блокування повернення Україні викрадених при режимі Януковича коштів у розмірі річного бюджету, що поставило державу у скрутне становище", – зазначив Кулик.

За його словами, вони "поставили виконання замовлень представників Демократичної партії США над інтересами правосуддя".

"У 2018 році стало зрозуміло, що Байден, Йованович, Кент та Грінвей роблять все, щоб заблокувати розслідування стосовно Злочевського та інших осіб режиму Януковича та роблять це у координації з особами з оточення Порошенка. Без розслідування їх діяльності немає шансу продовжити конфіскацію активів у 40 млрд доларів", – наголосив він.

Він повідомив, що до зупинення низки резонансних проваджень також причетний колишній генпрокурор Руслан Рябошапка.

"Рябошапкою за координацією з посольством США в Україні вжито заходів щодо незаконно звільнення з органів прокуратури прокурорів групи, які займалися розслідуванням економічних злочинів режиму Януковича, у тому числі Злочевського та компанії "Burisma Holding Limited", – сказав Кулик.

За його інформацією, Рябошапкою було зупинено виконання міжнародних доручень про правову допомогу та інших слідчих і процесуальних дій.

"Ним заблоковано отримання судового рішення про розкриття банківської таємниці щодо руху коштів на рахунках компанії "ROSEMONT SENECA BOHAI LLC", допит екс-послаЙованович, тощо", – зазначив Кулик.

За словами екс-прокурора, 27 лютого, за тиждень до звільнення, Рябошапка передав провадження щодо Злочевського та "Burisma Holding Limited" до НАБУ, де "мертвим тягарем" 4 роки лежить інша справа щодо Злочевського – надання спецдозволів на користування надрами.

За даними Кулика, результатом дій Рябошапки стало зупинення розслідування щодо економічних злочинів режиму Януковича та запланованої у 2019 році конфіскації до бюджету України грошових коштів у сумі 6 млрд доларів.