RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Новинський закликав уряд підтримати галузі економіки, орієнтовані на експорт

Падіння виробництва в металургії за період карантину склало близько 20%, головною причиною цього є відсутність внутрішнього попиту на продукцію вітчизняних металургійних підприємств і пов'язана з карантином зупинка великих світових споживачів продукції - автомобільних концернів і сектора будівництва.

Про це в кулуарах парламенту заявив народний депутат Вадим Новинський в коментарі для журналістів.

"Падіння обсягів виробництва і виручки - загальна негативна тенденція на світовому ринку металургійної продукції. Внутрішнього попиту в Україні майже немає, виручка підприємств залежить від експорту, а його обсяги знизилися внаслідок падіння попиту і падіння цін на світових ринках. Ми зіткнулися з новою проблемою: європейські металургійні підприємства лобіюють перед Єврокомісією введення мит і заборони для іноземних виробників постачати продукцію на ринки ЄС. Ризики обмежень реальні, більшість урядів стали на захист національних виробників. Це порушує Угоду про Асоціацію та Зону вільної торгівлі України і ЄС, і доля експортоорієнтованих галузей економіки буде залежати від позиції українського президента і уряду, а також їх готовності відстояти інтереси металургійної галузі - головного джерела валютної виручки для економіки", - заявив депутат.

Вадим Новинський акцентував увагу, що, незважаючи на кризу в галузі, українські металурги не скорочують робочі місця і не знижують рівень зарплат. Галузь продовжує фінансувати проекти модернізації, пов'язані з підвищенням екологічних стандартів. За словами депутата, держава теж має зробити крок назустріч металургам.

"Уряд повинен по-перше, стимулювати споживання продукції української металургії, давши можливість отримувати доступні кредити українським підприємствам. По-друге, назріла необхідність введення інших заходів - пріоритетність продукції українських підприємств для відвантаження в українських морських портах по відношенню до транзитних. Адже продукція гірничодобувного комплексу - одна з небагатьох статей експорту, обсяги виробництва якої можна порівняти з докризовим періодом. Необхідно створити умови для збереження обсягів. Адже саме експортоорієнтовані галузі стануть основою для відновлення економіки після кризи і допоможуть подолати його катастрофічні наслідки - від 5% падіння ВВП до зростання безробіття"- резюмував Вадим Новинський.