RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Кучеренко розповів, як Герус став одним з найбагатших "слуг" в Раді

Глава енергетичного комітету Верховної Ради, нардеп Андрій Герус "завдяки створенню кризи в енергетиці" став одним з найбагатших депутатів фракції "Слуга народу".

Таку думку висловив перший заступник глави енергокомітету Олексій Кучеренко в Facebook, передає "Обозреватель".

"Дізнався, що колега Герус з 38 млн грн коштів впевнено входить в трійку найбагатших в "Слузі Народу". Ось що значить фарт в картковій грі!" - написав Кучеренко.

Депутат заявив, що енергетика в кризі "завдяки діям Геруса і введеним з його ініціативи схемам в інтересах олігарха Ігоря Коломойського", а держава втрачає мільярди.

"Уже 9 місяців енергоринок обкрадають трейдери, наближені до Геруса. Перепродати електроенергію державних виробників з великою маржею, і продають Укрзалізниці. Відкриття імпорту електроенергії з Росії дозволило окремим заводам, переважно феросплавним, заощадити до 5 млрд грн. А все держкомпанії пішли в мільярдні збитки. "Центренерго", на який менеджмент призначався Кабміном, коли Андрій був представником президента в Кабміні і міг вказати на того "хто зрозумілий", вивів 4 млрд грн за інформацією ФДМ. А за інформацією журналістів, гроші осіли в руках олігарха", - написав Кучеренко.

На його думку, Герус "конвертував можливості в збільшення власних коштів".

"Багатий той, хто вміє монетизувати навички або посаду. Шкода адептів Геруса, які протягували імпорт з Росії, вносили правки в законодавство, відкривали торгівлю повітрям на ринку електроенергії, подарували нам "незалежний регулятор" і безглуздий "анбандлінг". Дивлячись на його декларацію і вашу, співчуваю - міг би поділитися!" - написав Кучеренко.

У грудні 2019 виключена з фракції "Слуга народу" депутат Ганна Скороход звинуватила Андрія Геруса в отриманні 400 тис доларів хабара за внесення поправки, яка дозволяє купувати і продавати електрику в РФ за добовими контрактами. Пролобійована Герус поправка до закону про ринок електроенергії дозволила почати імпорт електроенергії з РФ.

У 1 кварталі Україна імпортувала з РФ 54 млн кВт-год електроенергії і більше 150 млн кВт-год з Білорусі, що стало причиною кризи в енергосекторі. В кінці квітня Міненерго розробило новий енергобаланс і відмовилося від поставок електроенергії з Білорусі та Росії.

Депутат Олексій Гончаренко оприлюднив інформацію про схему з постачання електроенергії "Укрзалізниці", на якій її ініціатори заробили понад 300 млн грн. Серед причетних до схеми називалися глава енергокомітету Герус і член НКРЕКП Дмитро Коваленко.

5 червня Печерський райсуд Києва зобов'язав ГПУ почати провадження за фактом держзради Андрія Геруса за ініціювання імпорту електроенергії з РФ. Відзначається, що його дії призвели до послаблення обороноздатності і безпеки України.

У декларації за 2019 Герус вказав картковий борг в розмірі 3 млн гривень. При цьому в ЗМІ потрапило його листування з юристами, де він консультувався про можливість приховати борги.