RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Слідча комісія Ради розгляне діяльність Світлани Рекрут у Фонді гарантування - постанова ВРУ

У середу, 17 червня, Комітет Верховної Ради з фінансової, податкової та митної політики схвалив постанову про доповідь голови НБУ щодо діяльності Національного банку у парламенті.

Про це НВ Бізнес повідомив голова профільного комітету, фракція "Слуга народу", Данило Гетманцев.

В одному із пунктів постанови Верховної Ради зазначається про необхідність створити Тимчасову слідчу комісію парламенту з питань розслідування діяльності керівництва Національного банку та керівництва Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у 2014-2019 роках.

З 18 липня 2019 року директором-розпорядником Фонду гарантування вкладів фізосіб призначена Світлана Рекрут. У ФГВ вона працює саме з 2014 року, періоду початку перевірки, який закладений у постанові ВР. Саме вона останні 5 років займалась питанням виведення неплатоспроможних банків з ринку, пишуть "Вести".

Нині Рекрут звинувачує у проблемах ФГВФО бізнес, що брав кредити у банках. При цьому у 2017-2019 роках саме Рекрут очолювала напрям управління активами та реалізації майна неплатоспроможних банків та займалась виведенням неплатоспроможних банків з ринку. Однак в ці роки, як показує розслідування "Страна.ua", Рекрут займалась іншими питаннями: операціями з нерухомістю за непрозорими схемами, зокрема. Як пише видання, за такою схемою були проведені операції на аукціонах, в яких вигравав і отримував за безцінь товари її чоловік. Або ж автомобілі, які не були задекларовані чиновницею.

"Не виключно й те, що за такими "схемами" очільниця ФГВ діяла весь той час, як займалася активами та реалізацією майна неплатоспроможних банків. Що й нині демонструє стан Фонду", - пишуть журналісти.

Як пише НВ Бізнес, у меморандумі між Україною і МВФ останній звинуватив Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у низькому рівні повернення активів, що фактично призвело до банкрутства ФГВ.

"Великий обсяг виплат після ліквідації близько 100 банків з 2014 року і низький рівень повернення активів призвели до банкрутства ФГВ", - йдеться у статті видання.

"За період роботи у Фонді у Світлани Рекрут були шанси показати результативність, а не довести відомство до фактичного банкрутства. Але зараз вона веде активну піар-компанію в ЗМІ, в надії виправдати свої дії протягом останніх років. Втім, Тимчасова слідча комісія з питань розслідування в ФГВФО скоро розгляне її діяльність в 2014-2019 роках", - пишуть журналісти.