Справа проти Порошенка: у суді детально пояснили, в чому його звинувачують

У середу, 1 липня, в ході засідання Печерського районного суду Києва прокурор оголосив фабулу звинувачення на адресу п'ятого президента України Петра Порошенка в справі про порушення процедури при призначенні заступника глави Служби зовнішньої розвідки.

Трансляцію із залу суду вело видання "Радіо Свобода".

Так, згідно з позицією обвинувачення, в 2018 році Петро Порошенко видав незаконний указ про призначення заступника голови СЗР. Діючий на той момент глава розвідки Єгор Божок дізнався про порушенняряду процедур, які передбачає при призначенні законодавство.

Прокурор стверджує, що процедура призначення нового заступника глави СЗР передбачала подачу подання на звільнення старого заступника і призначення нового, і узгодження цієї процедури повинно було пройти в Раді національної безпеки і оборони України. Однак засідання РНБО не відбулося. Божок, будучи обізнаний про порушення процедури, представив нового заступника служби. Призначений незаконно Семочко займав свою посаду з 3 серпня 2018 року до 19 квітня 2019 року, і в цей період мав доступ до документів, які містили державну таємницю, а також отримав за роботу 1,55 млн гривень зарплати.

Прокурори оцінюють збитки, завдані державі внаслідок призначення в 557 тисяч гривень, і стверджують, що Порошенко схилив голову Служби зовнішньої розвідки до перевищення повноважень.

Обвинувачення просить обрати Порошенку запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання на 8 днів.

У засіданні суду оголосили перерву до 8 липня.

Як повідомляв "Апостроф", раніше генпрокурор Ірина Венедиктова в своєму роз'ясненні процедури вручення підозри Петру Порошенку допустила грубу юридичну помилку, забувши про презумпцію невинуватості.