RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

В Офісі Зеленського відреагували на скандальні заяви Фокіна щодо Донбасу

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що коментарі першого заступника керівника української делегації в ТКГ Вітольда Фокіна про надання особливого статусу всьому Донбасу і амністії бойовиків не відображають офіційної позиції України.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

Єрмак заявив, що більшість озвучених Фокіним позицій є відображенням Мінських домовленостей у першій і другій редакціях.

"Давайте відокремлювати особисту позицію від позиції делегації. Вітольд Фокін щойно приєднався до переговорного процесу та розбирається з тематикою. І якраз деякі одіозні та двозначні формулювання, на які чомусь погодилася попередня влада, сьогодні українська сторона намагається пом’якшити чи застосувати виключно в межах національних інтересів України", – зазначив Андрій Єрмак.

За словами Єрмака, амністія на Донбасі не може застосовуватися щодо осіб, які скоювали воєнні злочини, захоплювали і утримували заручників, катували та вбивали полонених, торгували людьми, брали участь у фінансуванні тероризму тощо.

Також Єрмак зауважив, що у Мінських угодах і пропозиціях української делегації в ТКГ про доопрацювання законопроекту про особливості здійснення місцевого самоврядування в ОРДЛО не йдеться про особливий статус для всього Донбасу, а виключно про тимчасово окуповані райони Донецької і Луганської областей.

"Є чіткі червоні лінії, які неодноразово окреслював президент України Володимир Зеленський. Тому позиція української делегації в мінській ТКГ повністю відповідає національним інтересам України", – наголосив Єрмак.

Як повідомляв "Апостроф", голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що профільний комітет Верховної Ради розглянув звернення глави української делегації в ТКГ Леоніда Кравчука щодо врегулювання ситуації на Донбасі і проведення там місцевих виборів у відповідності до Мінських угод. За його словами, прогресу у вирішенні питання з проведенням виборів на Донбасі поки немає.