Загрожує від 2 років в'язниці: стало відомо про можливе покарання для Ситника за продаж землі в Криму і узурпацію влади

ДБР відкрило кримінальне провадження стосовно директора НАБУ Артема Ситника за фактом незаконного продажу земельної ділянки в Криму. Також Ситника звинувачують в узурпації влади і перевищенні службових повноважень.

Про це повідомляє УНІАН.

ДБР відкрило кримінальне провадження з реєстраційним номером №4779ЗКП за заявою телеведучого Дмитра Співака за статтею 366-1 Кримінального кодексу України. Директора НАБУ звинувачують у продажу земельної ділянки в Севастополі за російськими законами за 40 тисяч доларів, що не було відображено в декларації. За цією статтею передбачено покарання до 2 років тюремного ув'язнення. Також телеведучий подав заяву щодо самовільного захоплення влади Ситником і перевищення ним службових повноважень через ігнорування рішення Конституційного суду України про незаконність його призначення на посаду.

Ділянку землі в окупованому Криму (ділянка Б-65 в садовому товаристві "Міраж" в Нахімовському районі Севастополя) було оформлено дружиною Ситника на своє ім'я відповідно до норм російського законодавства. Ситник заперечував її відчуження. Однак за фактом ділянку було продано в 2017 році і були сплачені податки в бюджет РФ. Факт продажу землі за 900 тис рублів підтверджують виписки з російських реєстрів, договір купівлі-продажу та інші документи.

Народний депутат від "Слуги народу" Олександр Дубинський також подав заяву до Державного бюро розслідувань про відкриття кримінального провадження стосовно директора НАБУ Артема Ситника через невиконання рішення Конституційного суду. За статтями 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну влади або повалення конституційного ладу або захоплення влади), 2 ч. ст. 353 (самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи, пов'язане з використанням форменого одягу чи службового посвідчення працівникам правоохоронного органу), ч. 4 ст. 382 (умисне невиконання службовою особою рішення Європейського суду з прав людини, рішення Конституційного суду України умисне невиконання висновку КСУ) і ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Ситнику може загрожувати до 10 років позбавлення волі та конфіскація майна.