RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Очільник ДАБІ Федоренко "зливає" суди на користь забудовників - нардеп Мороз

Народний депутат від "Опозиційною платформи - За життя" Володимир Мороз вказав на епізоди злочинної бездіяльності в.о. глави ДАБІ Федоренка.

Про це повідомляє прес-служба партії.

Так, депутат проаналізував за допомогою Єдиного держреєстру судових рішень претензійно-позовну роботу Державної архітектурно-будівельної інспекції та як він зазначив, зараз суб'єкти містобудування звертаються до судів для оскарження прийнятих ДАБІ рішень, а суди рішення скасовують. Інспекція потім звертається до Апеляційного суду, щоб рішення оскаржити, але "навмисне порушує процесуальні норми, не сплачуючи при подачі скарги судовий збір", вважає депутат. В результаті апеляційні інстанції залишають скарги ДАБІ без розгляду, що забудовникам дозволяє працювати з порушенням різних вимог.

Як приклад Володимир Мороз навів випадок, коли Окружний адмінсуд Києва зупинив рішення ДАБІ про скасування містобудівних умов і обмежень для проектування об'єкта будівництва "Реконструкція нежитлових будівель під адміністративно-офісні будівлі" на вул. Великій Житомирській. Держархбудінспекція подала апеляційну скаргу на рішення суду, але не оплатила судовий збір в 2102 грн, маючи при цьому бюджет понад 200 млн грн. Шостий апеляційний адмінсуд постановою від 19.08.2020 надав Держархбудінспекції можливість оплатити судовий збір і продовжив для цього термін, проте ніяких дій ДАБІ вжито не було.

Як стверджує депутат, такі дії містять ознаки злочину за ст. 364 КК України - зловживання службовим становищем. Крім того, посадові особи ДАБІ, з ознаками злочину за ст. 367 КК України, допустили службову недбалість - "не виконали своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них". Бездіяльність посадових осіб ДАБІ та в.о. її голови Богдана Федоренко призвела до відсутності захисту інтересів держави в особі ДАБІ в судах і виконання будівельних робіт з порушенням правил, якими завдано збитків державі, вважає депутат.

"Мною було складено депутатське звернення до Кабінету міністрів з проханням надати розпорядження про порушення дисциплінарного провадження стосовно Федоренко Б.А. і Васильченко Ю.М. як в.о. голови ДАБІ через невиконання ними посадових обов'язків. Міністерство розвитку громад і територій з особливим цинізмом повідомило мені, що в Єдиному держреєстрі судових рішень і на сайті "Судова влада України" інформації про відкриття апеляційного провадження у справі № 640/5796/20 немає, а тому вони зробили геніальний висновок, що немає підстав для порушення питання про притягнення їх до дисциплінарної відповідальності. Фактично мені повідомили про те, що злочинність в бездіяльності є, скаргу не надано, захист прав держави в суді не здійснюється, але до відповідальності Федоренка та Васильченка залучати не будуть! Надалі, шляхом депутатського контролю, буду гарантувати захист прав і інтересів громадян України та сприяти контролю за дотриманням, зокрема законодавства в області архітектурно-будівельного контролю, всіма органами влади", - резюмував Володимир Мороз.