RU  UA

Поліція перестане виконувати накази: історик дав прогноз про повстання "системи" в Росії

У Росії поліція у випадку сильного масового опору режиму президента Володимира Путіна перестане виконувати його накази.

Про це російський історик Валерій Соловей розповів в ефірі програми "Розклад Кулініча" на телеканалі Апостроф TV.

За його словами, в РФ може виникнути протест суспільства проти системи, як в Білорусі. Однак силовики будуть діяти інакше: спочатку поліція виконуватиме накази, а потім вони перестануть це робити.

"Я не кажу про Росгвардію, там ситуація складніша. Поліція не перейде на сторону народу, цього не буде. Але відбудеться наступне: офіцери поліції, саме середній офіцерський склад - від старшого лейтенанта до майора - просто перестануть виконувати накази, які їм будуть віддавати вищі командири", - сказав історик.

Він навів приклад, що офіцери можуть просто посилатися на нестачу бензину, складність проїхати до місця, поломки телефону.

Соловей зазначив, що спостерігав подібну поведінку силовиків в Москві у 2010 році. Це було під час масової акції футбольних уболівальників на Манежній площі. Їх було не так багато: всього 5-7 тисяч осіб. Офіцери говорили генералу: "Тобі треба, ти йди і розганяй їх".

"Так що, якщо буде досить багато людей, і серед них виявляться умовно ті, хто готовий чинити опір, то поліція перестане виконувати розпорядження. У цьому немає ніяких сумнівів. І я переконався в цьому ще раз завдяки своїм розмовам з офіцерами поліції", - підкреслив російський історик.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Путін абсолютно точно піде в 2021 році - історик Валерій Соловей.