RU  UA

Конфлікт між президентом і КСУ: названо компромісний варіант виходу з кризи

Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко вважає, що в даний момент існують три варіанти розвитку ситуації з відстороненням голови Конституційного суду Олександра Тупицького з посади Указом президента України Володимира Зеленського.

Таку думку він висловив в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV.

За його словами, підписавши указ про відсторонення Тупицького для вирішення конституційної кризи президент Зеленський таким чином продемонстрував, що рік закінчується перемогою в Офісі президента. "Далі вже цей процес матиме менше значення. Це один варіант", - зауважив експерт.

Другий варіант, на його думку, полягає в тому, що Тупицький не погоджується з цією ситуацією і тоді буде оголошено, що нібито треба оскаржити це рішення в Конституційному суді або в порядку адміністративного судочинства.

Третім варіантом виходу з цієї ситуації Богдан Бондаренко бачить ініціативу з боку Конституційного суду.

"Конституційний суд має інструмент, який полягає в тому, щоб зібрати Комісію з питань регламенту та етики і досліджувати на цьому засіданні офіційну інформацію від органів попереднього розслідування, справжність цих плівок, послухати пояснення Тупицького. Якщо КСУ дійшов висновку, що ці дії можуть зашкодити авторитету суду, вони містять ознаки істотного дисциплінарного проступку або не відповідають таким критерієм, як моральні якості, то КСУ може самостійно ініціювати питання звільнення цього судді. Тоді це буде реакція від суду", - підкреслив експерт.

Детальніше про те, якими можуть бути наслідки рішення президентом Зеленським конституційної кризи читайте в матеріалі "Апострофа": Є три варіанти виходу з конституційної кризи імені Тупицького - експерт