RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Законопроект про народовладдя через референдум є фікцією - Вадим Рабинович

Прийнятий Верховною Радою закон про народовладдя через всеукраїнський референдум є фікцією - процедура його проведення настільки ускладнена, що провести його практично неможливо.

Про це в Facebook заявив народний депутат України, співголова партії "Опозиційна платформа - За життя" Вадим Рабинович.

Парламентарій зазначив, що незважаючи на те, що і політики, і експерти законопроект президента Володимира Зеленського про народовладдя назвали не законом про референдум, а законом "про маніпулювання громадською думкою", документ отримав підтримку 255 нардепів.

"Законопроект про народовладдя через референдум є фікцією - процедура його проведення настільки ускладнена, що провести його в дійсності практично неможливо. Так, члени ЦВК повинні бути присутніми на кожному засіданні ініціативної групи, верифікують зібрані 3 млн підписів. Ініціативна група повинна подати аналітичну записку про можливі соціальні, політичних, правових наслідкі винесення питання на референдум", - пояснив політик.

Рабинович зазначив, що якщо питання, що виноситься на референдум, пропустить ЦВК, остаточне рішення за президентом, який має право 40 днів вирішувати, чи оголошувати референдум.

"Тобто, прийняття нової Конституції не може бути предметом референдуму. Це означає, що за фактом ми маємо імітацію народовладдя - гарна назва, не наповнена реальним змістом", - підсумував співголова ОПЗЖ.