RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

ТОП-5 гучних розслідувань ДФС: арештована сонячна електростанція, неоподаткований газ та піца на мільйони

В кінці січня Верховна Рада схвалила законопроект про Бюро економічної безпеки, цей орган буде займатися порушеннями в сфері економіки, а податкова міліція буде ліквідована. У ДФС анонсували підготовку до передачі матеріалів виробництв, які будуть підслідчі Бюро.

"Я переконаний, що ми консолідуємо всі зусилля і підготуємо згадувані матеріали і напрацювання на високому професійному рівні. Адже ДФС України має не тільки позитивний досвід боротьби з економічною злочинністю та значні досягнення в цій сфері, а й концептуальне бачення нових алгоритмів роботи, які, на мій погляд, варто було б ввести і в роботі Бюро", - зазначив голова ДФС Вадим Мельник.

УНІАНпроаналізував найгучніші розслідування фіскальної служби за період 2020-21, яка, незважаючи на перспективу ліквідації, продовжує свою активну діяльність.

1. Неоподатковуваний газ на 285 млн грн

Влітку 2020 ДФС направила в Офіс генпрокурора матеріали виробництва за фактом ухилення від сплати податку на прибуток на 285,3 млн гривень. Йшлося про неправомірне відображення в обліку доходів і витрат підприємств, що торгували природним газом. Збитки ДФС вдалося повернути до бюджету в повному обсязі.

2. "Позаподаткова" піца на 75 млн грн

На ухиленні від сплати податків більш ніж на 75 млн грн правоохоронці викрили менеджмент однієї з мереж піцерій. Вона надавала послуги мобільного харчування під міжнародним брендом в тому числі, через інтернет-магазини. Розслідування триває.

3. Тютюн для кальянів на 15 млн

У січні 2021 в Запоріжжі припинено діяльність підпільного цеху з виготовлення тютюнових виробів. Співробітники ДФС з прикордонниками викрили виробництво сумішей для кальянів. Продукція призначалася для збуту через мобільні додатки і кіоски в Запоріжжі. Продаж здійснювався без документів щодо якості та безпеки продукції. Вартість сумішей - близько 15 млн гривень.

4. "Новітнє" ухилення від сплати податків

Податковою міліцією Дніпропетровщини в січні 2021 накладено арешт на сонячну електростанцію на 310 млн грн. Службові особи підприємства шляхом безпідставного завищення валових витрат ухилились від податків на прибуток. Збитки з урахуванням санкцій, становлять 32 млн грн. Щоб не допустити втрат бюджету та забезпечити відшкодування, ухвалою суду накладено арешт на весь майновий комплекс. Досудове розслідування триває.

5. Конвертцентри на 510 млн

У лютому 2021 співробітники ГУ ДФС в Києві припинили діяльність 2 центрів мінімізації платежів до бюджету, які надавали послуги підприємствам з переведення безготівкових коштів у готівку. Зловмисники забезпечували прикриття операцій, незаконно формували податковий кредит з ПДВ підприємствам реального сектору економіки. Винагорода складала 3-10% від суми. У 2017-20 через фіктивні фірми прогнали 510 млн грн. Проведено близько 40 обшуків, вилучено документи, бухгалтерія з ознаками фіктивності, майже 300 печаток і штампів підприємств, держустанов і нерезидентів. Досудове розслідування триває.

Як відомо, в кінці 2020 Державну фіскальну службу України очолив Вадим Мельник. Відомство під його керівництвом переживає повне кадрове перезавантаження.