RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

У справі "трубопроводу Медведчука" влада діє з НАБУ спільно і ефективно - Ситник

Фактично з 2017 Віктор Медведчук отримав під контроль нафтопровід "Самара - західний напрям". Ним управляли його люди у ТОВ "Прикарпатзахідтранс", куди труба вірогідно відійшла за підробними документами.

Це підтверджує директор НАБУ Артем Ситник в інтерв’ю "ЦензорНет".

"Коли розпався Союз, було багато об'єктів, які перебували у загальносоюзній власності і був закон про правонаступництво. Актив, який мав би перейти до держави Україна, потрапив у приватні руки. У 2005 прокуратура подала позов. Позов слухався в суді, було прийняте рішення про задоволення позову прокурора і передачу трубопроводу у власність держави. Рішення пройшло всі три інстанції судів. У квітні 2015, упродовж одного засідання лише за результатами розгляду однієї заяви та двох актів на списання, виданих ще у 2002, та трьох листів, датованих 1997 та 1998, суддя Госпсуду Рівненської області скасував рішення суду - нібито за нововиявленими обставинами. В оскарженні прокурору відмовили і це рішення знову ж таки пройшло три інстанції. Розслідування НАБУ почалось у 2017. Неодноразово проводилися наради і з представниками Офісу Генпрокурора, і Міністерства юстиції, і Фонду державного майна. Були спроби привернути увагу до ситуації і Кабінету Міністрів як головного розпорядника державним майном", - зазначив він, відповідаючи на запитання про вірогідність скасування експертизи, яка дозволила забрати трубу у держави.

За даними каналу "Вертикаль", надходження від нафтопроводу були чи не основним джерелом фінансування каналів, підконтрольних Медведчуку: "ВАКС арештував трубу Медведчука... яку кум Путина прибрав до рук у 2017 в часи Порошенко. Після цього кум Путіна став практично монополістом на українському ринку дизельного палива. За ці гроші він фінансував 112, ZIK, NewsOne… Тепер АРМА буде шукати нового господаря трубі, а поки що за нею догляне "Укртранснафта". НАБУ і СБУ продовжують розслідувати справу".

Ситник підтвердив продовження слідчих дій, вказавши, що НАБУ діє спільно та ефективно зі владою - не лише СБУ, але й з Офісом Генпрокурора: "У 2020 на базі розслідуваної детективами справи було створено спільну із СБУ слідчу групу. У розслідуванні активну позицію займає і Генеральний прокурор - саме Офіс Генпрокурора у разі притягнення у суді до відповідальності експерта за завідомо неправосудний висновок (за яким трубу відібрали у держави) буде вживати заходів щодо фактичного повернення трубопроводу у держвласність у цивільно-процесуальний спосіб", - сказав керівник НАБУ.

Він наголосив, що Офіс Генпрокурора зайняв активну позицію захисту інтересів держави: "Докази, документи були передані на експертизу, яка фактично зробила ревізію тієї експертизи. Було встановлено, що висновок був завідомо неправдивий. Тому що відповідальність експерта настає не просто за те, що він помилково висновок зробив, а зробив це завідомо. А це кримінально каране діяння. Тому було погоджено повідомлення про підозру і зараз фактично ми рухаємось до того, щоб передати справу до суду", - розповів Ситник.

Важливий момент, вказує канал "Вертикаль", полягає у тому, що подальше слідство у "справі труби" може стосуватиметься спільників Медведчука серед представників колишньої влади Порошенка.

Як відомо, РНБО наклав санкції на Медведчука, його дружину та бізнес-партнерів, зокрема, Тараса Козака. За рішенням РНБО була заблокована діяльність каналів, які вважаються підконтрольними Медведчуку. Підставою стала справа СБУ, де фігурантів підозрюють у фінансуванні тероризму.