RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

Санкції повинні застосовуватися тільки по відношенню до громадян іншої держави - Дмитро Разумков

Глава Верховної Ради Дмитро Разумков прокоментував рішення РНБО, підкресливши, що санкції повинні застосовуватися тільки по відношенню до громадян іншої держави.

Про це спікер парламенту повідомив в інтерв'ю, пише Фокус.

Разумков підкреслив, що жоден державний орган не має бути використаний для впровадження вигідної комусь інформаційної порядку.

"У кожного чиновника, у кожної інституції є завдання, виконання яких чітко прописано законом. І в жодному з цих законів не прописана PR-складова. Вона якщо і є, то в парламенті: надто вже велика кількість політиків на один квадратний метр", - пояснив він.

Коментуючи діяльність РНБО, Разумков зазначив, що справедливими є ті рішення, які відповідають верховенству права. За його словами, важливо, щоб будь-які рішення відповідали закону і були послідовними.

"Все дуже просто: не знаєш, що робити - роби по закону. Беремо закон, дивимося, і, виходячи з цього, приймаємо рішення. Саме на цьому засновані результати моїх голосувань на засіданнях Ради безпеки і оборони", - додав Разумков.

Він підкреслив, що санкції повинні застосовуватися тільки до громадян інших держав, до яких українське правосуддя "фізично не може дотягнутися".

"Якщо ж мова йде про українські суб'єкти господарської діяльності та громадян України, і вони порушили наші закони, і тим більше працюють проти нашої країни - то тут не санкції потрібно застосовувати. Тут правоохоронці мають доопрацювати весь процес, а винні - понести заслужене покарання. Саме так наказує діяти Кримінальний кодекс України", - переконаний політик.

Разумков прокоментував одне з резонансних рішень РНБО - націоналізація "Моторсіч". За його словами, перед введенням подібних заходів потрібно оцінити можливу реакцію інвесторів, щоб не втратити інвестиційну привабливість країни.

"Потрібно розуміти обсяг інформації, яку на засіданні РНБО давала безпосередньо СБУ. З одного боку, ми, звичайно, повинні враховувати інтереси національної безпеки, а це стратегічний об'єкт. З іншого боку, ми також маємо брати до уваги інвестиційну привабливість країни. Тому що такі дії по-різному сприймаються інвесторами. Як в Україні, так і за її межами", - додав він.

Раніше Разумков зазначав, що не підтримує санкції проти народного депутата Тараса Козака і телеканалів "112 Україна", NewsOne і ZIK. За його словами, санкції доречні там, де не можна покарати за українським законодавством. Глава Ради утримався під час голосування на засіданні РНБО щодо введення санкцій проти 19 компаній в сфері надрокористування.