RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Звільнення Коболєва не приведе до зміни позиції партнерів України щодо "Північного потоку-2" - журналіст

Команда колишнього глави НАК "Нафтогаз" Андрія Коболєва активно витрачала держкошти на те, щоб в міжнародному співтоваристві закріпилася думка про неприйнятність звільнення Коболєва. Для цього кошти вливалися в численні публікації ЗМІ в США і Євросоюзі.

Про це розповів в статті "Тріумф лобізму: чий інтерес захищає державний Нафтогаз" для "БізнесЦензор" журналіст Володимир Дольник.

"Осмоловський, Гламаздін і Харченко - лобісти, піарники, які це реалізовували. Активно такий лобізм почався з 2019, коли прем'єр Гройсман мав намір зняти Коболєва через провал плану видобутку. І вони почали робити кроки, які мають ознаки того, що вони використовували держкошти для фінансування американських лобістів, які в свою чергу впливали на стейхолдеров, наших іноземних партнерів для збереження Андрія Коболєва на посаді", - зазначив Володимир Дольник.

За його словами, кампанія команди Коболєва йшла йому на користь, але шкодила іміджу України та уряду на міжнародній арені.

"Мова йде про кампанію проти уряду Гройсмана, яка пошкодила іміджу України. По суті, вони дискредитували демократичний уряд", - підкреслив Володимир Дольник.

Він зазначив, що ситуація з лобізмом "Нафтогазу", реалізованим командою Коболєва, показова тим, що підтверджується документами. У ряді документів, згаданих в статті, є ознаки атаки на уряд з метою його дискредитації.

Говорячи про план протистояння України з "Газпромом", експерт зазначив, що після звільнення Вітренка в цьому напрямку нічого не відбувалося.

"Вітренко пропонував ще один арбітраж за порушення "Газпромом" антимонопольного законодавства, бо Росія залишається монополістом, і ми не можемо в інших гравців (наприклад, у Туркменістану) купувати газ. Вітренко хотів це положення зламати", - зазначив він.

Він підкреслив: звільнення Коболєва не приведе до зміни позицій, тобто партнери України не змінять думки щодо Північного потоку-2, незважаючи на зміну глави НАК "Нафтогаз". На думку Володимира Дольника, команда ексглави "Нафтогаз" Коболєва (Гламаздін, Зеркаль, Осмоловський) активно використовувала маніпуляції, щоб "створити успіх" в роботі Коболєва.

"Багато маніпуляцій було, особливо, в питанні видобутку газу і всього, що стосується Програми-2020. Ми з 2015 по 2020 витратили 9,7 млрд дол на видобуток. Видобуток зріс на 50 млн кубометрів. У 2013-2014 товарна видобуток - 13, 4 млрд куб, то 2020 - 13,45, тобто, на нулі, але закопали в землю 10 млрд. Це грандіозний провал, безпрецедентний. Їм було складно знайти раціональну відповідь і застосовували підміну понять, що таке перемога, а що таке поразка", - зазначив Дольник.

За словами директора енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, захист Коболєва в кріслі глави НАК "Нафтогаз" полягав в атаках на уряд за державні гроші.