RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Більшість ферм просто збанкрутують: експерт розповів, що не так з законопроектом про податки на землю

Законопроект №5600 "... щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень", який в кулуарах Банкової охрестили "антиахметівським", ні Ахметову, ні іншим олігархам не загрожує.

Про це пише кандидат політичних наук, виконавчий директор "Міжнародної асоціації малих громад" Олексій Буряченко для "Апострофа".

Як зазначає експерт, ідея ОП вдарить в більшості по звичайних громадянах - нібито під виглядом детінізації і в тому числі сільськогосподарської галузі "вичавлять з легальних виробників останні гроші", змусять фермерів напередодні вступу в силу земельної реформи продати задешево паї, "обкладуть податками виробників м'яса птиці і яєць". При цьому ОП не лякає перспектива зростання споживчих цін на продукцію тваринництва.

Суть законопроекту містить також норматив "6000 грн за пай" часів Азарова. Для власників паїв площею понад 0,5 га, вводиться т.зв. "мінімальне поставлене податкове зобов'язання". Якщо пай здається в оренду, але орендар не платить податок (як правило паї орендують великі агрохолдинги), держава пред'явить рахунок власникам паю. За даними Держслужби з питань геодезії, картографії та кадастру, земельними паями, в середньому по 4 га площі, володіють близько 7 млн українців. З них 4,7 млн обробляють наділи самостійно. Решта здають землю в оренду сільгоспвиробникам.

"Таким чином, в ОП офіційно дозволяють орендарям не платити податок за орендовану землю і відбирають у простих людей більшу частину грошей від орендної плати, за рахунок яких вони хоч якось примудряються виживати в селі", - пише експерт.

Також законом Банкова вводить податок на доходи фізосіб від продажу сільгосппродукції, яка вирощена на ділянках особистого сільського господарства площею понад 0,5 га. На даний момент такий податок платять з 2 і більше га.

Крім іншого, Мінфін має намір виключити виробників м'яса птиці і яєць з IV групи спрощеної системи оподаткування.

"Невже в Офісі президента не знайомі з офіційною статистикою, яка свідчить, що лише за останні 12 місяців основні продукти харчування, зокрема м'ясо птиці, подорожчало на 20% -25%. Ціни на куряче філе переступили психологічну межу в 100 грн за 1 кг, а вартість десятка яєць в лютому-січні 2021 зросла вдвічі - до 30 грн?! Експерти підрахували, що з урахуванням посилення податкових зобов'язань агровиробників, зокрема - птахівників, і перспектив подальшого подорожчання кормів, до кінця року ціна на курятину та інше м'ясо птиці підскочить мінімум ще на 25% -30%, а десяток яєць подорожчає в середньому до 35 грн. А це на секунду соціально важливі продукти. Відповідь також цілком очевидна. Все знову-таки впирається в землю. Більшість дрібних і середніх птахівницьких ферм просто збанкрутують. Але ж святе місце порожнім не буде, правильно? Землю хтось купить. В будь-якому випадку Офіс президента в накладі не залишиться", - відзначає експерт.