RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Партнери України обговорюють "список Магнітського" з корумпованих українських суддів

Президент України Володимир Зеленський почав третій рік президентства з падіння рейтингів: згідно з опитуваннями, тільки 21,8% українців проголосували б за його переобрання. Визнаючи це, він спробував почати реалізацію своєї передвиборчої обіцянки про "деолігархізацію" України.

Про це пише в своєму блозі для EUobserver дипломат Девід Кларк.

Як зазначає автор, Володимир Путін був першим пострадянським лідером, який обіцяв "ліквідувати олігархів як клас". У Росії цей процес закінчився авторитаризмом: "Чи має намір Зеленський відібрати владу в олігархів, щоб передати її народу, або, як Путін, забере її собі? Ознак, що метою Зеленського є зміцнення особистого авторитету, більш ніж достатньо". Так, він вказав на кейс із звільненням глави НБУ Якова Смолія і генпрокурора Руслана Рябошапки за відмову вести справи відповідно до порядку денного президента.

На думку експерта, важливо реформувати судову систему, щоб покласти край політичному втручанню в роботу суддів. Бізнес в Україні не вірить у готовність судів його захищати. При створенні ВАКС певного прогресу в цьому питанні було досягнуто.

"Але цього буде недостатньо, поки система буде захищати високопоставлених суддів, обвинувачених в корупції, таких як Богдан Львов, заступник голови Верховного суду, і Павло Вовк, голова Київського адміністративного суду... Якщо українська влада не буде діяти, західним країнам слід розглянути питання про покарання корумпованих суддів відповідно до таких законів, як закон Магнітського", - пише Девід Кларк.

Призначення друга Зеленського Івана Баканова керівником СБУ, як вважає Девід Кларк, було ознакою того, що президент мав намір використовувати силовиків для особистих інтересів. Як приклад він вказав, що народний депутат, який опублікував докази причетності брата глави Офісу президента до корупції (Гео Лерос - ред.) - став об'єктом розслідування СБУ, а мер Києва Віталій Кличко звинуватив Зеленського в спробі тиснути на нього. Законопроект про реформу СБУ не може заспокоїти зарубіжних партнерів - він був створений у відповідь на заяви, що СБУ сприяє рейдерству. Правозахисні організації в листі Зеленському вказали, що закон про СБУ наділяє службу "надмірно широкими повноваженнями як у сфері розвідки, так і в правоохоронній сфері, при цьому відсутні гарантії від зловживання цими повноваженнями".

Міжнародні партнери України привітали прагнення президента Зеленського зменшити вплив олігархів, але їм слід задатися питанням про тенденції до централізації влади і про те, чи приносять реформи ті зміни, яких потребує Україна. Тільки реальний прогрес в обмеженні впливу силових структур і створення незалежної та справедливої судової системи може покласти край корупції в Україні, пише Девід Кларк.