RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Як виявити агента спецслужб у владі: генерал-розвідник пояснив

Українські спецслужби повинні ретельно перевіряти контакти, родичів і бізнес-інтереси не тільки вітчизняних політиків вищого ешелону, а й нижчого, адже з часом вони можуть зайняти позицію прем'єра, міністра, секретаря РНБО або керівника спецслужб.

Про це генерал армії та глава Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010) Микола Маломуж розповів в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV.

За його словами, механізми вербування виконуються не за рік-півтора: агентура на вищий політичний рівень робиться, як правило, десятками років.

"Тут треба не тільки замикатися на конкретну особу, яка сьогодні призначена або виконує якісь функції тактичного рівня. Тут треба, щоб наша контррозвідка разом із розвідкою відпрацювала тих людей, які займають дуже високі статуси в спецслужбах, в державі, в Кабінеті міністрів, різних секторах, дипломатії. Це те, що сьогодні надважливо", - підкреслив генерал-розвідник.

За його словами, основні зусилля контррозвідки і розвідки мали бути узгоджені на виявлення цих осіб.

"А як їх виявити? За їхніми діями. Особливо в критичні періоди. 2014 року Крим не відстояли. Але були відповідальні, і хтось повинен був виконати ці функції. Це вищі посадові особи в системі держави: СБУ, Міноборони, прикордонники. Треба на них подивитися конкретно: хто не виконав через свою нездатність або не виконав навмисне", - підсумував Маломуж.

Більше читайте на "Апострофі": "В Україні велика проблема з контролем за людьми, які володіють таємною інформацією - генерал Микола Маломуж".