RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

"Тарифний" меморандум є загрозою замерзання для українців, ситуацію врятує український газ - Юлія Тимошенко

Меморандум, запропонований урядом місцевим громадам, не вирішує проблему здорожчання газу. Сотні населених пунктів опинилися перед небезпекою залишитися без опалення. Влада має ухвалити рішення про направлення на потреби людей та бюджетних установ газу українського видобутку, собівартість якого становить 1 грн за кубометр.

Про це у Тростянці за підсумками зустрічей із мерами заявила лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

"В меморандумі записали, газ для дитячих садочків та лікарень коштуватиме 13 грн за кубометр. Це в 13 разів дорожче за собівартість видобутку нашого газу. Але й по 13 грн його не існує – по 47 грн пропонують його бюджетним установам! В 47 разів дорожче собівартості! "Нафтогаз" отримує надприбутки, а людей та місцеві бюджети вганяють в борги", – наголосила лідерка "Батьківщини".

За словами Юлії Тимошенко задля усунення несправедливості її команда розробила законопроєкт №4680. Він передбачає, що газ вітчизняного видобутку скеровується на потреби населення та бюджетних установ із 30% рентабельністю. Як це і було до 2014 року.

"Місцеві бюджети нині не можуть платити за газ стільки, скільки вимагає уряд. У громад просто не вистачить коштів. Ми запропонували план порятунку ситуації. Для його втілення потрібні лічені дні та політична воля. Достатньо однієї команди керівника держави для того, щоб змінити таку історію. Ми збережемо у бюджеті дуже багато грошей, а нашим громадянам дамо надію на тепло в оселях", – зазначила голова "Батьківщини".

Юлія Тимошенко наголосила, що поставить перед керівниками уряду питання, чому всупереч домовленостям, бюджетним установам надсилають платіжки із ціною, яка втричі більша за узгоджену. Також команда "Батьківщини" наполягатиме на терміновому ухваленні змін до бюджету, які збільшать "газові" компенсації для громад.

"З такою ситуацією і з пустими газовими сховищами в зиму входити не можна", – підсумувала Юлія Тимошенко.

Команда "Батьківщини" вимагає негайно винести на розгляд парламенту законопроєкт №4680, який дасть український газ, собівартість видобутку якого становить 1 грн. Команда "Батьківщини" наполягає на створенні ТСК, яка розслідує корупцію у "Нафтогазі".