RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.22
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.22
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

Всі новини

До війни з Кличком оточення президента Зеленського залучило Філатова та Корбана - британський журналіст

У президента Зеленського вбачають у мері Києва Віталії Кличка потенційного суперника на майбутніх президентських виборах і прагнуть послабити його вплив, і оточення глави держави залучило до війни з ним мера Дніпра Бориса Філатова та пов'язаного з ним бізнесмена Геннадія Корбана.

Про це йдеться в розслідуванні британського журналіста Тіма Уайта "Russia returns to Ukraine: oligarchs, criminals and local elites", пише DSnews.

"Віталій Кличко – одна з найвідоміших осіб України. Після революції на Майдані кияни обрали його мером столиці. З того часу він тричі виграв вибори, у тому числі минулого року, коли здобув перемогу у першому турі. Президент Зеленський розглядає Віталія Кличка як потенційного суперника на майбутніх президентських виборах… У червні 2021 року було створено Конгрес місцевої та регіональної влади при президенті Зеленському. Українські політичні експерти пов'язують це з бажанням президента Зеленського обмежити можливості мера Києва Віталія Кличка напередодні президентських виборів", – йдеться у розслідуванні.

Корбана вважають "тіньовим мером" Дніпра, а Філатова – "маріонеткою", наводить Уайт думку експертів. Він звертає увагу, що Кличко очолює організацію, схожу на "Конгрес місцевої влади", але створену раніше – Асоціацію міст України, завдяки чому, за словами журналіста, Кличко розширює свій політичний вплив. Створення "Конгресу" покликане обмежити можливості мера Києва Віталія Кличка напередодні президентських виборів, йдеться у розслідуванні. Головою "Конгресу" став керівник Офісу президента Андрій Єрмак, а в якості його заступника Зеленський висунув кандидатуру мера Дніпра Бориса Філатова.

"Навряд чи президент ініціював би висування несимпатичного йому мера на посаду заступника голови. А він це зробив у 2021 році стосовно пана Філатова", - йдеться в розслідуванні.

Автори фільму вважають, що Філатов "оточив себе проросійськими елементами, хоча перед виборами у 2015 році позиціонував себе як патріота", як приклад наводять призначення радником Бориса Філатова судді Валерія Чорнобука.

Журналісти запитують: "Чи зможе Зеленський у таких умовах утримати регіони і зберегти цілісність країни?".