RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Це профанація": Юлія Тимошенко прокоментувала розгляд бюджету-2022 у парламенті

Жодна галузь не отримала адекватної підтримки в державному бюджету, а у сесійній залі при розгляданні проєкту не було прем’єр-міністра й уряду.

На цьому наголосила глава партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко під час обговорення проєкту Закону про Державний бюджет України на 2022 рік.

"Поданий бюджет не враховує ні енергетичну кризу, ні COVID-19, ні боротьбу проти бідності. Жодна галузь у цьому бюджеті не отримала ні підтримки, ні розвитку. В залі Верховної Ради немає дискусії, немає врахування правок депутатів…Це не стратегія життя країни на наступний рік, це профанація" – обурилася Тимошенко.

На переконання лідерки"Батьківщини", кошторис написаний не в національних інтересах і не в інтересах людей. У ньому не виділено достатніх коштів на пенсійне й соціальне забезпечення, медицину, освіту й науку. Команда "Батьківщини" вимагає його доопрацювання, збільшення дохідної частини та припинення зовнішніх державних запозичень.

"У цьому бюджеті не передбачено ні корегування на інфляцію, ні осучаснення пенсій. Третій бюджет цієї влади закладає соціальні стандарти вдвічі нижчі від мінімального прожиткового рівня. Вони не мали права платити пенсію, нижчу 4 тисяч грн, вони не мали права платити зарплату, нижчу 5215 грн. Навіть дітям-сиротам, дітям з інвалідністю, вони платитимуть вдвічі менше прожиткового рівня", – констатувала політик.

Вона нагадала, що фракція "Батьківщина" пропонувала збільшити дохідну частину бюджету на 161 млрд грн за рахунок боротьби зі "скрутками" на ПДВ та контрабандою на митниці. Натомість влада звільнила від оподаткування гральний бізнес, а провідні галузі залишаються критично недофінансованими.

"На наступний рік на Антиковідний фонд виділено втричі менше, ніж цього року. За жовтень не заплачено 300% ковідних доплат медикам, не закуплені противірусні препарати. Пакети, які фінансує НСЗУ, набагато нижчі від того, що потребує лікування людей. Те саме в системі освіти: бюджет залишає мізерні зарплати вихователям, вчителям, викладачам. В Україні молодь має найнижчі стипендії і найменшу кількість студентів, які їх отримують. Ми пропонуємо виділити 2,1 млрд грн на стипендії нашим дітям; хоча б 5% ВВП відправити на медицину, а це мінімум 112 млрд; 26 млрд – на освіту та науку", – запропонувала Юлія Тимошенко.

Бюджет-2022, за її словами, буде покривати провали, борги й дефіцити, які створені енергокризою.

"Країну ввели в енергокризу, не закачали газ в сховища влітку, коли він був у 6 разів дешевший, не поклали вугілля на склади. Потерпають підприємства, нищиться економіка. Радимо парламенту так, як роблять інші країни, ухвалити зниження ПДВ для промисловості на енергоносії до 5%. Пропонуємо, щоб український газ продавався не посередникам, а громадянам України і бюджетній сфері", – зазначила лідерка"Батьківщини".

Голова партії закликала депутатів відправити на доопрацювання проєкт бюджету та врахувати в ньому найбільші виклики для країни та посилити соціальний захист людей.

"Цей бюджет буде остаточно зачищати Україну як сильну незалежну суверенну державу з народом, який має право на щастя і заможність. Ми вимагаємо присвятити бюджет людям і національним інтересам, а не поглибленню епохи бідності, епохи корупції, епохи розвалу. Дайте можливість іншим людям, які це розуміють, управляти країною – заради України і заради людей", – резюмувала Юлія Тимошенко.

Без врахування жодної правки від "Батьківщини", законопроєкт про Державний бюджет України на 2022 рік був ухвалений голосами 273 народних депутатів.