RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Мінфін Марченка намагається провести через "кишенькове" підприємство борги ДІУ - розслідування

Під виглядом фінансування програми "Доступна іпотека" Міністерство фінансів Сергія Марченка планує витратити 7,6 млрд грн, виділених на дешеві кредити, на погашення боргів Державної іпотечної установи.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

"При обсязі ринку приблизно в 100 тисяч квартир, що продаються на рік, реалізувати через пільгову іпотеку всього 1% - це "сльози", фактично, трохи більше 100 квартир на місяць", - оцінюють журналісти результати програми "Доступна іпотека".

Поліпшити програму має проект злиття Державної іпотечної установи, яка рефінансувала кредити для банків за програмами пільгової іпотеки з 2004 року, та ПрАТ "Укрфінжитло". "Укрфінжитло" має надавати кредит під 7% для медиків, військових, педагогів, поліцейських, працівників ДСНС тощо. При цьому "УФЖ" має забрати на себе борги ДІУ. Для фінансування проектів "Укрфінжитлу" було запропоновано влити в нього 20 млрд грн, цю операцію Кабмін провів у вересні. Навесні Мінфін планував здійснювати випуск облігацій для "Укрфінжитла". Пов'язували це із бажанням відомства залучити забудовників до програми.

"Писали, що "ходоки" на ринку вже, нібито, пропонують забудовникам передати в банки списки "неліквіду"... отримавши статус "преміум-партнера". Журналісти припустили, що випуск ОВДП для "УФЖ" розблокується, як тільки закінчиться "підписка" на "партнерську програму" для забудовників. Очевидно, ця обставина вже настала", - йдеться в матеріалі.

За розподіл ресурсів на програму мають відповідати керівники "Укрфінжитла". Йшлося про колишнього заступника начальника Енергетичної митниці Віктора Катренича - голови "Укрфінжитла" (його називають однокласником Драганчука), екскерівницю Держгеокадастру Людмилу Шемелинець (її вважають кумою першого заступника міністра Улютіна). Людиною Марченка вважають і податківця часів Януковича - Єгора Притулу, який очолює ДІУ, що приєднується до "УФЖ".

Із 20 млрд грн, згідно з даними Мінфіну, на іпотечні програми буде направлено 4,9 млрд грн, на лізингові – 7,3 млрд грн. Ще 7,6 млрд грн передбачається направити на погашення боргів ДІУ, 0,2 млрд грн – на операційні витрати офісу із 6 осіб. Цікавою називають і структуру боргу "УФЖ": "На 1 січня 2021 року зобов'язання установи складали 4,9 млрд грн, непогашені облігації - 5,5 млрд грн. У Мінфіні визнають, що 3,1 млрд грн заборгованості не гарантовано державою, тобто гасити її за рахунок капіталу "УФЖ" передчасно.Основний обсяг боргів, які потрібно погасити ДІУ, припадає на 2029-2030 (1,8 млрд грн), їх можна було б гасити за рахунок доходів майбутніх періодів, якби було вирішено залишити установу як окрему структуру, а програми "УФЖ" запустити паралельно".

При цьому дефолт за облігаціями було допущено через те, що 3,5 млрд грн ДІУ застрягли в "Дельта банку", з них ФГВ визнав можливість погашення 1,5 млрд грн "у сьомій черзі".

"Наскільки необхідним є перекладання сьогодні державних грошей з однієї кишені в іншу, і чи потрібно для цього задіяти "свіжостворену" держустанову - питання відкрите... "Комерційну" заборгованість, ймовірно, варто було б реструктуризувати. 13% річних, що суттєво перевищує середні ставки розміщення, йдеться як мінімум про 3-4 млрд грн "зайвих" боргів, поспіх у погашенні яких може пахнути корупційними мотивами", - зазначає автор матеріалу.