RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Глава Мінфіну може подати у відставку заради політкар'єри з Ахметовим - ЗМІ

Міністр фінансів Сергій Марченко може стати частиною одного із політичних проєктів, які фінансує олігарх Рінат Ахметов. Міністр може подати у відставку, щоб зосередитись на політичній кар'єрі – або в рамках партійного проєкту, або самостійно.

Про це пише видання "Дело".

Журналісти нагадують, що Марченко був у конфлікті з оточенням Ахметова через законопроєкт 5600, яким передбачалося зокрема підвищення податків для гірничорудних підприємств олігарха. Однак після того, як інтереси Ахметова у проєкті були враховані – відносини між олігархом та міністром фінансів стали налагоджуватися.

Як зазначають журналісти, допомагає просувати Марченка на каналах Ахметова екссекретар РНБО Олександр Данилюк. Вони з Марченком працювали з часів Януковича в координаційному центрі реформ, разом перейшли до уряду Порошенка, працювали в аналітичному центрі імені Бендукідзе, який прокуратура звинувачувала в причетності до розкрадання коштів на 18 млрд грн. Марченко був заступником міністра фінансів, коли відомство очолював Данилюк, а потім перейшов до команди Зеленського. Також є інформація, що Марченко нібито просував ексшефа до керівників Бюро економічної безпеки.

З початку осені з Марченком почали вести переговори про перехід у команду Ріната Ахметова.

Також у матеріалі йдеться, що "у разі реанімації проєкту "Українська стратегія Гройсмана", експрем'єр також не проти поборотися за "толкового хлопця" Марченка, тим більше, що вони разом уже ходили на вибори у 2019 (міністр фінансів тоді балотувався за №7 списку)".

Автор вказує, що не проти взяти в роботу Марченка й Олександр Данилюк, який розраховує якщо не влитися в одну зі спонсорованих Ахметовим команд, то як мінімум самостійно поборотися хоча б за підвищення впізнаваності разом зі своїми колегами Центру стійкості та розвитку держави - ексгенпрокурором Русланом Рябошапкою та ексміністром закордонних справ Павлом Клімкіним.

"Сам Марченко, за даними співрозмовників у його оточенні, поки що роздумує над тим, куди йому рухатися. Для цього він нібито навіть проводить політичні консультації зі своєю попередницею на посаді міністра, а нині послом України в США Оксаною Маркаровою, яка разом із Данилюком забезпечує контакти міністра у вашингтонському середовищі. Одна з версій - що публічно до Ахметова він не приєднається, а будуватиме псевдосольну кар'єру, при цьому також розглядається і варіант, коли Марченко перейде на посаду до наглядової ради або одного з холдингів Ахметова, або до однієї з держкорпорацій за квотою олігарха, і лише після цього братиме участь у політичних перегонах за одну з команд", - додає автор.