RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

"Не вийшло": ЗМІ розповіли про фіаско Марченка в питанні непрямих методів оцінки доходів з 1995 року

Міністр фінансів Сергій Марченко, швидше за все, не зможе поки провести через парламент ініціативу перевіряти доходи громадян непрямими методами до 1995 року.

За словами голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, у фракції підтримки цього наміру міністр не знайде, пише газета "Факти".

На думку авторів, такий стан справ викликає питання про командні якості Марченка у членів уряду та "монобільшості".

Раніше в інтерв'ю "НВ" Марченко заявив, що після завершення "амністії" - процесу добровільного декларування активів, з яких не сплачено податки, після 1 вересня 2022, "мають одразу йти непрямі методи оподаткування". За словами міністра, відповідний законопроєкт розроблено, і податковій буде доручено автоматично перевіряти сплату податків із доходів, отриманих з 1995 року.

Впровадження непрямих методів – одна з ключових вимог МВФ для видачі Україні чергового траншу кредиту, зазначає видання. Йдеться про документ під назвою "Україна: Звіт про технічну допомогу - Наступні заходи щодо податку на виведений капітал, запровадження BEPS, програми добровільного розкриття інформації та непрямих методів визначення оподатковуваного доходу", який Фонд публікував восени 2020.

"Фактично рекомендується запровадити презумпцію винності платника податків, – коментує документ Володимир Дубровський, старший економіст CASE Україна. – Причому в українських реаліях такі інструменти ДПС використовуватиме, зокрема, для політичного тиску".

На думку авторів, слова Марченка схожі на "провокацію, вкинуту з метою залякати потенційних декларантів, які не поспішають брати участь у податковій амністії". Одна з причин – це низька активність декларантів. За даними голови податкового комітету Данила Гетьманцева, станом на другу декаду грудня українці амністували близько 1 млрд грн (менше ніж $40 млн). З них до бюджету сплачено близько 50 млн грн.

"Друга причина - це бажання протестувати ступінь "міцності" населення та його готовності до впровадження непрямих методів на майбутнє. Адже впровадити тотальний контроль за доходами та витратами громадян, наприклад, повсюдно вимагати з них навіть за найменших покупок вводити свій ідентифікаційний код - набагато "простіше", ніж подолати схеми контрабанди та ухилення від сплати податків великих компаній", - пише видання.

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія прокоментував ситуацію: "По-перше, це практично неможливо. А по-друге, у нас категоричний протест проти цього всередині фракції. Скажу так – цього не буде". Як пишуть автори, це ставить під сумнів спроможність інших ініціатив Марченка, які розглядатиме парламент.

Арахамія вже анонсував велику податкову реформу з можливістю отримати "індульгенцію" від перевірок та розподілом на "зони" за сприятливістю інвестиційного клімату. Зміни, пов'язані зі зниженням податків для юридичних та фізосіб та запровадження податку на виведений капітал, попри опір МВФ, пообіцяв голова податкового комітету Данило Гетьманцев. Але, судячи з відсутності реакції Марченка, його до обговорення законодавчих ініціатив влади "не включають", резюмує видання.