RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Альтернатива Мінським домовленостям є: експерт оцінив план Тимошенко

Останніми днями Україна опинилася в епіцентрі світового порядку денного, однак результати зустрічей високопосадовців передбачають примус виконувати Мінські угоди, які перетворять Україну на гібридну державу. Цього можна було б уникнути, якби свого часу влада використала "мирний план" Тимошенко.

Про це пише політолог Андрій Золотарьов у своєму блозі на Site.ua.

"Все зводиться до того, що Росія руками Заходу хоче примусити Київ до виконання "Мінську", який перетворить Україну на гібридну державу, частина якої буде економічно й політично підконтрольна Росії. Залякати та примусити до "Мінських угод" у російському баченні – це тактичний план Кремля", – переконаний експерт.

Він пояснив, що РФ має намір посилити тиск на українську владу, змусити визнати легітимність ОРДЛО, а потім внести поправки до Конституції України щодо "особливого статусу" Донбасу. Після цього, за прогнозами Золотарьова, політичний контроль Кремля над усією Україною стане питанням часу.

"Нинішня ескалація і сама можливість шантажу України є прямим наслідком укладених Порошенком Мінських домовленостей", – доходить висновку політолог.

За його словами, колишній президент загнав підписаними угодами Україну в пастку, про що з самого початку попереджала Юлія Тимошенко. Лідерка "Батьківщини" свого часу публічно боролася проти них, наголошуючи, що такі умови неприйнятні для України й українців, і наполягала на необхідності виконання Будапештського меморандуму.

"Зараз, коли згубність Мінських угод є очевидною, варто дослухатися до того, що пропонувала Юлія Тимошенко, відкинувши упередження та внутрішньополітичні розбіжності. Бо вона виявилася єдиним політиком, який від самого початку виступав противником і пропонував інший шлях мирного врегулювання та відновлення цілісності країни на основі Будапештського меморандуму", – вважає Золотарьов.

Експерт сподівається, що Будапештський меморандум може стати точкою опори, спираючись на яку Україна вийде з "мінської пастки" та забезпечить вхід у нову геополітичну реальність.

Нагадаємо, Юлія Тимошенко застерегла владу від втілення Мінських угод, назвавши їх державною зрадою. Вона також закликала використати надані Будапештським меморандумом гарантії, які допоможуть організувати дієві переговори, а також створити Уряд національної єдності, що зміцнить державу зсередини.