RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Вдвічі більша зарплатня військовим та гарантії їхнім родинам - основні пункти концепції мобілізації від "Батьківщини"

Пропонується вдвічі збільшити грошове забезпечення вже воюючих захисників та добровольців, які самі прийдуть до ТЦК, система чітких гарантій та компенсацій для мобілізованих, а також підтримка та розвиток власних виробників озброєння.

Таку концепцію презентувала Юлія Тимошенко з командою партії "Батьківщина".

"Ми всі розуміємо, чому та як сильно сьогодні необхідна мобілізація. Проте вона не має проходити в тому форматі, який ми бачимо зараз… Наша команда розробила проект справедливої мобілізації, яка докорінно змінить ситуацію. Перше, що ми пропонуємо, це дати вже воюючим захисникам вибір - або збільшення вдвічі грошового забезпечення, або відпустка на рік. Друге - ухвалити систему мотивації для добровольців, які самі прийдуть в ТЦК, забезпечивши їм мінімум півроку навчання, вдвічі більше грошове забезпечення, житло для родин, соціальний захист для дітей, гарантована медична страховка при пораненні. Третє - чітко зафіксувати категорії людей, яких не мобілізують - це жінки, молодь до 27 років, студенти, науковці, викладачі, люди з інвалідністю, багатодітні батьки. Четверте - створити інноваційний фонд інвестицій та розвитку приватних підприємств, які можуть виробляти озброєння для України - безпілотники, амуніцію, техніку, приціли тощо. Тільки так ми зможемо зупинити ганебні рейди ТЦК, які пакують у буси без розбору, та укомплектувати наше військо за принципом справедливості", - зазначила лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

За словами її однопартійця Валерія Дубіля, партія "Батьківщина" вноситиме ці пункти у вигляді поправок у проект мобілізації від влади, та наполягатиме на їх врахуванні.

"Маємо ухвалити законопроект про мобілізацію в такому вигляді, який не викликатиме протиріч у суспільстві та не поглиблюватиме вже існуючу кризу. Зміни до правил мобілізації мають давати чіткі відповіді на найбільш болючі запитання з приводу технічного та грошового забезпечення наших захисників, термінів служби, соціального захисту військових та їхніх родин тощо. Крім того, надзвичайно важливо чітко визначити категорії українців, які не підлягають мобілізації і по здоровʼю, і по своїй цінності для розвитку держави. Маємо ухвалити перелік висококваліфікованих фахівців із різних сфер виробництва, яких важливо уберегти", - зазначив Валерій Дубіль, народний депутат, керівник Київської міської організації ВО "Батьківщина".