Україна повідомила про підозру російському генералу через війну на Донбасі

Військова прокуратура України повідомила про підозру генералу збройних сил Російської Федерації Олексію Завізьону у порушенні низки статей Кримінального кодексу України, що призвело до загибелі не менше 3 тисяч українських військових. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

Завізьон Олексій Володимирович підозрюється в тому, що він в період з лютого по липень 2015 по попередньою змовою з іншими представниками влади і посадовими особами збройних сил РФ, виконуючи обов'язки командувача 1 армійського корпусу - незаконного збройного формування, так званого "народного ополчення ДНР", забезпечив на території Донецької та Луганської областей щоденне ведення підлеглими незаконними збройними підрозділами обстрілів позицій сил АТО.

В результаті здійснення зазначеними співучасниками вказаних умисних дій загинули не менше трьох тисяч і поранено більше восьми тисяч військовослужбовців Збройних сил України та інших військових формувань, завдано значних матеріальних збитків державі Україна.

Завізьон Олексій Володимирович підозрюється в скоєнні злочинів передбачених ч. 3 ст. 110 КК України (умисні дії, вчинені з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які привели до загибелі людей та інших тяжких наслідків), ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 437 КК України (ведення агресивної війни), ч. 1 ст. 258-3 КК України (участь у терористичній організації).

Підозрюваного оголошено в розшук, готується клопотання про надання дозволу на його затримання.

Нагадаємо, раніше прокуратура вручила підозру російському ватажку "Всевеликого війська Донського" Миколі Козіцину, який воював проти сил АТО на Донбасі.