RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Названа дата засідання суду в США у справі Лазаренка

Питання про мирову угоду між сім'єю Павла Лазаренка і урядом США щодо відчуження заморожених активів українського екс-прем'єр-міністра буде розглянуто 6 лютого на засіданні суду округу Колумбія.

Про це в коментарі власному кореспондентові "Укрінформу" у Вашингтоні розповів партнер юридичної фірми Arnall Golden Gregory Джим Берд.

"Зараз тривають переговори про мирову угоду між урядом Сполучених Штатів і сім'єю Лазаренка", - зазначив юрист.

За його словами, умови цієї угоди, що обговорюються, поки залишаються невідомими, "бо сьогодні ця інформація не є публічною". Але, принаймні, судові звіти говорять про те, що переговори про повернення заморожених активів Лазаренка просуваються. І наступне засідання, згідно з судових записів, відбудеться на початку лютого.

"Сторони до 4 лютого повинні надати звіт про те, на якій стадії перебувають переговори, і 6 лютого зобов'язані з'явитися до суду в 11 годин ранку", - зазначив Берд.

За його словами, на цьому засіданні буде розглядатися питання про статус справи, тобто "на якій стадії взагалі знаходяться переговори про мирову угоду". Цілком можливо, що під час розгляду стануть відомі певні деталі переговорів, допустив юрист.

Він також пояснив, чому не можна було відразу конфіскувати заморожені активи Павла Лазаренка. За його словами, держава не може цього зробити без рішення суду. Причому розгляд цього питання триває вже досить довго, окремо від кримінального процесу в Каліфорнії, в якому Лазаренко був визнаний винним за кількома статтями.

"Зараз проходить цивільний процес щодо конфіскації, де держава має доводити, що саме ці конкретні гроші (які перебувають на заморожених рахунках – ред.) були вкрадені свого часу Лазаренком", - зазначив юрист.

І для того, щоб закінчити цей процес, існує два виходи: або має бути рішення суду, або досягнута мирова угода. Сторони обрали другий варіант.

Процес затягнувся також через те, що в ньому крім сторін (Лазаренка і уряду США) фігурує ще кілька зацікавлених осіб. Зокрема, в одному з судових протоколів, який отримав у своє розпорядження Укрінформ, вказана позиція заявників, в якій ці особи позначені.

У документі йдеться, "що врегулювання передбачає згоду великої кількості представників, що не є сторонами у справі, в тому числі уряду України, ліквідаційної комісії в Антигуа (де знаходилися банки з замороженими активами – ред.), безлічі трастів і родичів Лазаренка, включаючи його колишню дружину, з якою він розлучений". Як зазначив юрист, "це є підставою говорити, що інтереси України в переговорах також представлені".

Нагадаємо: Павло Лазаренко у 1996-97 роках очолював уряд України. Перебуваючи в Кабінеті міністрів, він організував схему поставок газу в Україну через комерційну фірму, від якої мав особисті доходи. Надприбуток, який виводився за кордон, формувався за рахунок завищення ціни на газ для споживачів в Україні. Пізніше ГПУ відкрила справу проти Лазаренка, коли він був депутатом Верховної Ради.

Він втік з України в США на початку 1999 року. У вересні 2006 року Лазаренко був засуджений до 97 місяців ув'язнення і $10 млн штрафу за відмивання грошей та інші злочини. Термін ув'язнення і штраф пізніше були зменшені, і він вийшов на свободу 1 листопада 2012 року. За інформацією американських ЗМІ, Лазаренко може проживати разом з другою дружиною і трьома дітьми поблизу Сан-Франциско, США.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ПолітикаСуди
Теги: