RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Поліцейським загрожує тюремний термін: стало відомо про новий поворот у справі "Онура"

Поліцейським ГУНП в Полтавській області, які розслідували справу незаконного видобутку глини на суму 240 млн грн, загрожує обмеження волі до 3 років.

Про це повідомили на сайті Державного бюро розслідувань, передає "Зміст".

Слідчим обласної поліції інкримінують порушення за статтями "завідомо незаконне затримання" (ч. 1 ст. 371 ККУ) та "внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей" (ч. 1 ст. 366 ККУ).

25 червня 2019 року, слідчі теруправління ДБР, розташованого у Полтаві, повідомили про підозру слідчим ГУНП в Полтавській області за незаконне затримання. Йдеться про Дениса Котова (співзасновник ТОВ "Захід-інвест груп") і Віталія Шевчугу (екс-керівник ДП "Державний шовкорадгосп "Хорольський"). Останній, ймовірно, дав незаконний дозвіл фірмі Котова на видобуток глини поблизу села Коломійцеве Озеро Хорольського району. Пізніше її начебто купував "Онур".

У ДБР вважають, що поліцейські не мали підстав затримувати Котова і Шевчугу. Слідчі ДБР зазначають, що поліцейські внесли завідомо неправдиві відомості до протоколу затримання.

У середині 2017 року турецька фірма "Онур Тааххут Ташимаджилик Іншаат Тіджарет Ве Санаї Анонім Ширкеті" внаслідок численних звернень активістів потрапила в поле зору правоохоронців.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ознаками порушень ч.2 ст. 28 ККУ, ч.5 ст.191 ККУ та ч.2 ст. 240 ККУ. Йшлося про ймовірне порушення правил охорони надр під час розробки кар’єру поблизу села Коломійцеве Озеро, Хорольського району, а також про можливе розкрадання держкоштів при виконанні робіт із реконструкції дороги "Київ-Довжанський", якою займається "Онур". На думку поліцейських, внаслідок крадіжки глини сума збитків для держави сягає близько 240 млн грн. У ході цього розслідування правоохоронці затримали Котова і Шевчуга.

Однак на думку підприємців, їх затримання було незаконним. Вони звернулися до полтавського теруправління Державного бюро розслідувань для захисту прав.

Зі свого боку ДБР розпочало розслідування відносно слідчих поліції, які фактично викрили злочинну групу по розкраданню надр. Процесуальне керівництво у справі веде Генпрокуратура.

У вересні 2019 року суддя Октябрського райсуду Полтави Ганна Андрієнко, яка розглядає скарги по справі про начебто незаконні дії слідчих, заявила про тиск із боку заступника Генпрокурора України. Ганна Андрієнко припускає, що це робиться для того, щоб у ряді справ було прийнято рішення суду, яке влаштовуватиме як прокуратуру, так і ДБР.

Крім того правоохоронці підозрюють, що під час купівлі ґрунту "Онур" вивів 25 млн грн через фірму "Захід-інвест груп".