Шість років в'язниці за 20 тисяч: в Україні винесли жорсткий вирок судді

У вівторок, 16 лютого, Вищий антикорупційний суд України виніс вирок щодо судді Рахівського райсуду Івана Тулика, якого упіймали на отриманні хабара. Суддю засуджено до 6 років позбавлення волі.

Про це повідомили в Telegram-каналі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

У березні 2019 року суддю Рахівського районного суду Закарпатської області Івана Тулика викрили на корупційних злочинах. Прокурорами САП та детективами НАБУ доведено причетність вказаного судді до отримання у вересні 2018 року 400 доларів США та у березні 2019 року 10 тисяч гривень неправомірної вигоди.

У 2018 році до судді Тулика звернувся водій і просив допомогти уникнути адміністративної відповідальності за водіння у нетверезому стані. Суддя повернув протокол поліції на дооформлення. Коли справа надійшла до суду повторно і система авторозподілу передала її голові суду Віктору Ємчука, то суддя Тулик пообіцяв вплинути на цього суддю. Справу справді було закрито за відсутністю події й складу правопорушення. Суддя Тулик отримав 400 доларів винагороди. Голові суду про підозру не повідомляли.

У січні 2019 року суддя Тулик розглядав цивільну справу про стягнення 130 тисяч грн боргу, де позивачем був той самий водій, про якого йшлося вище. Тулик пропросив неправомірну вигоду за прийняття рішення – 15 – 20 відсотків від суми боргу. Незабаром суддя в приміщенні свого кабінету одержав 10 тисяч гривень і був затриманий.

Вищий антикорупційний суд визнав суддю винуватим в одержанні неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави та одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дії з використанням наданого йому службового становища, тобто у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 369-2 та ч. 3 ст. 368 КК України.

Вироком суду Тулика засуджено до 6 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади судді на 3 роки та конфіскацією усього належного йому майна.

"Конфіскації підлягає таке майно судді: автомобіль Ауді А8 2003 року випуску, половина житлового будинку площею 105,6 м.кв. у селі Водиця і три земельні ділянки загальною площею 0,5 га", - пише видання "Судовий репортер".

Як повідомляв "Апостроф", 4 лютого суд оголосив вирок колишньому голові Перечинської РДА Віктору Олефіру, який 13 липня 2018 року, перебуваючи в нетверезому стані, влаштував смертельну ДТП.