"Політичне переслідування голови партії, яка виграла вибори в Одесі": адвокат про підозру Олега Бриндака

Звинувачення, які висувають прокурори Олегу Бриндаку в рамках "одеської справи" не мають доказової бази.

Про це заявив адвокат Валентин Шупеня на засіданні ВАКС, де Бриндаку мали визначити запобіжний захід, пише Odessit.ua.

"Всі тези прокурора ґрунтуються на припущеннях, але кримінальне провадження не може ґрунтуватися на припущеннях", - заявив Валентин Шупеня.

"90% часу засідання йде на заслуховування недоказових документів, а роздруківок з різних електронних носіїв, в яких Олег Бриндак навіть не згадується", - йдеться у матеріалі.

На думку адвокатів, це підтверджує політичний характер звинувачення, а за деякими документами, наданими стороною обвинувачення, "неможливо дати правову оцінку, оскільки незрозуміла законність їх походження, низка так званих доказів, поданих стороною звинувачення, отримані шляхом порушення прав людини та всупереч порядку, встановленому КПК". Йдеться про протокол огляду електронної скриньки одного з підозрюваних шляхом зняття інформації з електронних інформаційних систем.

"Протокол обшуку отримано на підставі рішення про тимчасовий доступ до речей та документів від ТОВ "Ukrnet". У той час, як стаття 8 Конвенції про захист прав людини та основних свобод гарантує, що кожен має право на повагу, у тому числі до своєї кореспонденції. У нас КПК надає право на доступ до кореспонденції виключно одним порядком - через здійснення негласних слідчих дій шляхом зняття інформації з інформаційних систем (ст.264 КПК України)", - сказав юрист Андрій Лещенко.

Щодо звинувачень прокурорів у завданні шкоди громаді шляхом відведення земельних ділянок, то захисники звернули увагу суду на те, що жодна з дільниць у справі не вибула з комунальної власності міста і за кожну з них до бюджету міста надходить орендна плата. Також було наголошено, що жоден експерт збитків не встановив.

"Єдина мета слідства - посадити людину в СІЗО. І ця мета політично мотивована. Тому ніяк інакше, ніж "політичне переслідування", назвати цю справу неможливо", - сказав Валентин Шупеня.

ВАКС продовжить обирати запобіжний захід в.о. заступника Одеського міського голови Олегу Бриндаку 28 жовтня.

Прокуратура вимагає для Бриндака запобіжний захід у вигляді взяття під варту на 60 діб з можливістю сплатити заставу у розмірі 100 млн гривень, що суперечить закону, згідно з яким застава повинна відповідати матеріальному стану підозрюваного.