RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Голова ВС "підставив" членів ВРП під колективну перевірку - політолог

Вища рада правосуддя стала вразливою з дня відставки двох представників адвокатури, і перебування в її складі стає небезпечним для кожного члена після 27 січня.

Про це написав у своєму блозі політолог Ігор Рейтерович.

За його словами, з 27 січня члени ВРП взяли на себе відповідальність проводити засідання органу у неконституційному складі, чим порушили закон. Ці дії може розслідувати НАБУ.

"Статус голови Верховного Суду, який "входить до складу ВРП за посадою", чітко відокремлений у законі "Про Вищу раду правосуддя" від статусу 20 членів ВРП, призначених та обраних. "Вища рада правосуддя повноважена за умови обрання (призначення) на посаду за щонайменше 15 членів, серед яких більшість складають судді"… На сьогоднішній день у ВРП 14 обраних/призначених членів плюс голова Верховного Суду. Тобто, відсутній повноважний склад із 15 обраних/призначених! І це ніяк не можна оминути, не порушивши профільний закон!", - написав Ігор Рейтерович.

На його думку, члени ВРП упустили останнє засідання, коли можна було врегулювати ситуацію. Не маючи кворуму для задоволення відставок, кожен із 14 членів ВРП буде змушений пройти процедуру "сумнівного конституційного характеру": "Чому ВРП за формулою 14+1 продовжує приймати колегіальні рішення?.. В останній день повноважень Гречківського та Маловацького, коли інші члени ВРП ще мали шанс зібрати голоси 17 колег за власну відставку, Етична рада оголосила, що кандидатів у ВРП перевірить пізніше, ніж планувалося. А ось чинних членів ВРП – за розкладом, без змін".

Політолог упевнений, що всі члени ВРП "в одній обоймі": "Навіть голова Верховного Суду, який у результаті політичних торгів звільнений законом від перевірки Етичної ради при ВРП, назавжди втратить довіру суддівської спільноти та політичних кураторів".

На його думку, ситуація знищить плоди діяльності ВРП за 5 років існування, а неконституційну етичну перевірку проводитимуть троє іноземців, які замішані у скандалах: "Один із них – американський суддя у відставці Роберт Корді, якому майже 80 років. З невідомих причин, у США він користується картою соціального страхування померлого співвітчизника", - розповідає Ігор Рейтерович.

Ще один член Етичної ради - колишній генеральний прокурор Естонії втратила посаду через рішення Етичної ради прокурорів Естонії.

"Третьому члену Етичної ради Ентоні Хуперу майже 90 років. У своїй країні він начебто 20 років був адвокатом і 10 - суддею. Питання, якій ще роботі він присвятив років двадцять свого довгого професійного життя? Зрозуміло тільки, що в найближчі 6 років він планує займатися розподілом посад серед українських суддів", - каже політолог.

9 лютого 2022 року Етична рада ініціювала оцінювання одночасно 14 діючих членів Вищої ради правосуддя. ВРП публічно повідомила, що цей крок порушує безперервну діяльність ради.