RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Політика

Новини

20 вересня

19 вересня

Всі новини

"Що це за майно настільки важливе?": голова Верховного суду розкритикував окремі кейси засудження військових

Одним з найпоширеніших випадків засудження військових є притягнення до кримінальної відповідальності за втрату військового майна, проте ці кейси не викликають підтримки у самих суддів та керівництва Верховного суду України.

Про це зокрема висловився голова Верховного Суду Станіслав Кравченко для "Інтерфакс-Україна", коментуючи статистику Державної судової адміністрації (ДСА).

Наразі, за офіційними даними, покарані за втрату військового майна 37 осіб - військовослужбовців.

"Що це за майно, наскільки важливе, щоб засудити людину і відправити для відбування покарання?", - сказав очільник Верховного суду.

Також він розповів про найпоширеніший злочин серед військовослужбовців – це самовільне залишення військової частини (СЗЧ), засуджено за нього 1577 військових, 30 з яких – жінки. З усіх випадків засудження військових за СЗЧ притягнуті до відповідальності 61%.

Також, за даними ДСА, за порушення правил поводження зі зброєю засуджено 35 осіб, за дезертирство - 113, ухилення від військової служби через завдання собі каліцтва - 32.

"Загалом, згідно зі статистичними даними ДСА, кількість засуджених за воєнні злочини у 2023 році була значно вищою, ніж у 2022 році, - 2 тис. 585 осіб і 1 тис. 490 відповідно. Йдеться про вироки, які вже набули законної сили", - підсумував голова Верховного Суду.

Як повідомляв "Апостроф", раніше суд вирішив звільнити під заставу у 9 млн грн колишнього співробітника ГУР Романа Червінського, якого звинувачують у перевищенні повноважень.