RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Шахрайські схеми Купальського: Немировський зробив звернення до НАБУ і ГПУ

Народний депутат Андрій Немировський звернувся до керівництва НАБУ, ДФС, ГПУ, СБУ і НАЗК, щодо шахрайських схем в. о. начальника Київської міської митниці та начальника митного поста "Столичний" Сергія Купальського.

Про це повідомляє видання comments.ua.

Андрій Немировський заявив про відсутність реакції з боку правоохоронних органів щодо фактів протиправної діяльності Київської міської митниці, виявлених і освітлених ЗМІ, під час журналістських розслідувань.

За його словами, діяльність Купальського привертає увагу тому, що завдяки зв'язкам цієї людини з керівниками правоохоронних органів, заяви громадськості, журналістів і народних депутатів нахабно ігноруються цими органами, які не хочуть помічати очевидні факти і схеми корупційної діяльності.

Він нагадав, що у 2010 році Сергій Тупальский разом з рідним братом Олександром Тупальским заснували митно-брокерську компанію ТОВ "Тріумф-СВ". через діяльність цього сімейного бізнесу бюджет недоотримав десятки мільйонів гривень доходів.

"Як тільки Сергій Тупальский приходить керувати черговим митним постом, він намагається перенаправити всі найприбутковіші підприємства і організації оформляти документи саме через фірму свого брата", - зазначив нардеп.

Немировський зазначив, що за ЗУ "ПРО засади запобігання і протидії корупції" рідний брат відноситься до близьких осіб, а конфліктом інтересів вважається суперечність між особистими майновими, немайновими інтересами особи або близьких осіб та його службових повноважень, наявність яких може вплинути на об'єктивність або неупередженість прийняття рішень, а також на вчинення чи невчинення дій під час виконання наданих службових повноважень.

За словами Немировського, це не єдиний факт, який був викритий ЗМІ в журналістських розслідуваннях за якими зазначені особи зверталися в органи, які займаються протидією корупційним злочинам.

Зокрема, одна зі схем викрито журналістами на посаді "Столичний" (ТОВ "Софія пром тех"), за якою однією з фірм не вказувався реальний вага і змінювалися в документах реальні якісні показники товару, змінюючись на більш цікаву схему, яка полягає в наступному.

Схема шахрайства

За даними журналістського розслідування, у митній декларації тепер вказують реальний товар (описують, наприклад, тканину, яка вона є). Але митну ціну вказують мінімально можливу. Як приклад, тканина може бути з ввізного імпортним митом у 0%, 1%, 2%, 5%, 8%. Митна ціна ризику для неї становить 3,3 дол/кг і 3,75 дол/кг на всю тканину. У декларації заявляють тканина зі ставкою мита 8%, а ціну ставлять 2,2 дол/кг, а то і 0,5 дол/кг при реальній ціні ризику 3,75 дол/кг

Для того, щоб визначити дійсні характеристики товару та ціну ввізного мита, товар направляється в лабораторію. Лабораторія виносить рішення про те, який саме це вид тканини, щоб потім правильно визначити суми ввізного мита. Тільки після того, як лабораторія визначила, що це за вид тканини — декларація відправляється в тарифний відділ для визначення ціни. У підсумку митниця за результатами експертизи знає, який це товар і може визначити на нього ціну.

У наведеному вище випадку з тканиною, необхідно дати ціну нижче, ніж ризикова ціна, тобто підняти її необхідно з 2,2 дол/кг до 3,75 дол/кг. Але в чому ж полягає хитромудра схема?

За той період — це приблизно 30-45 днів — поки лабораторія виносить рішення з визначення "Що це за товар?", юридична особа, яка цей товар завезла (імпортер по митної декларації) просто припиняє своє існування і закривається.

Таким чином, мито в бюджет сплачується набагато менше, ніж необхідно, за рахунок доплати. А компанія, по суті, вже не існує і стягнути доплату немає з кого.

Андрій Немировський також повідомив, що аналогічна схема недоїмки діє і взуття.

За його інформацією, тільки за березень 2017 р., шістьма "фірмами–примарами" було оформлено близько 200 контейнерів з тканинами за такою ж схемою. Це спричинило бюджетні втрати приблизно на 50 млн грн.! В цілому, за інформацією політика, збиток від операцій на Київській митниці тільки за два місяці цього року налічує більше 9 млн. доларів США, або близько 270 млн. гривень!

Депутат підкреслив, що всі ці схеми добре відомо правоохоронцям, які все це, напевно, і покривають, тому що реакції на публічні заяви журналістів поки немає.

Також під час розслідування справи з'ясувалося, що заступник директора НАБУ Анатолій Новак і Сергій Тупальский є кумами. Може саме цей факт і є поясненням небажання НАБУ реагувати на кричущі факти корупції?

"Навіть навпаки, тиск йде з боку правоохоронних структур на тих людей, які займаються розкриттям цих схем, з приводу чого я вже звернувся до правоохоронних органів, а також до вищого керівництва правоохоронних структур країни. Сподіваюся, що відповідні органи займуться, нарешті, розслідуванням цих фактів", - підкреслив депутат.