RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Суд розгляне важливу справу, що повпливає на становище України в ПАРЄ

11 вересня Вищий господарський суд Києва розгляне спір між Затоковською селищною радою та компанією естонської інвестора ТОВ "Літус Маріс" по земельних ділянках для будівництва набережної у смт Затока. Відповідна інформація розміщена на сайті Судової влади України, пишуть "Подробности".

У руках суду - знову відносини між державою і великим європейським інвестором і від рішення багато в чому залежить інвестиційний імідж України. Це чергова спроба влади Затоки зіпсувати відносини між Україною та Естонією. І не тільки Естонією, а й усім європейським співтовариством, тому що питання Затоки піднято на рівень ПАРЄ.

Нагадаємо, 28 квітня естонським депутатом Еріком-Нільсом Кросом було подано пропозицію в ПАРЄ для прийняття рішення щодо порушення прав естонського інвестора Марселя Віхмана в Затоці.

Нагадаємо, Вищим господарським судом України ще 16 листопада 2016 року була поставлена крапка в суперечці з Затоковською селищною радою та компанією естонської інвестора ТОВ "Літус Маріс" по земельних ділянках для будівництва набережної у смт Затока.

Вищий господарський суд зобов'язав селищна рада укласти договори, за якими європейський інвестор отримав в оренду землі для будівництва набережної та реалізації масштабного інвестиційного проекту.

У 2016 році Наталя Вернигора, яка на той момент була в. о. голови селищної ради подала відмова від касаційної скарги і ця відмова була прийнята судом.

За законом був лише один законний варіант оскаржити рішення - це перегляд делав зв'язку з тим, що відкрилися обставини чи факти, які мають істотне значення для справи, однак вони не були відомі на момент розгляду справи. Чинна влада їми скористалася - однак, підстави, зазначені Затоковською селищною радою не є нововиявленими з точки зору чинного законодавства. Шансів виграти суд у селищної ради Затоки практично немає, проте ця тяганина ще на рік затримала будівництво набережної.

Нагадаємо, в 2016 році генпрокурор Юрій Луценко на брифінгу в Одесі запевнив, що група корупціонерів, що перешкоджають будівництву набережній в Затоці буде притягнута до відповідальності найближчим часом. Прем'єр-міністр Гройсман, говорячи про Затоку, заявив, що не допустить, щоб в Україні інвестиції піддавалися таким загрозам та ризикам. Він також зробив акцент на законності рішень судів.

Тим не менш, як зазначає представник естонського інвестора в Україні Олександр Погорілий, доля інвестицій в курортному селищі ось вже третій рік залишається невизначеною і залежить від судових рішень.

"Ми пережили суди, погрози, замах на моє життя. Позов, який буде розглядатися – це чергова спроба злочинної влади Затоки зірвати інвестиційний проект і погіршити відносини між Україною та Естонією. Сподіваюся, що суд буде неупередженим і винесе законне рішення, не дозволивши шантажувати інвестора. Затока за час судових тяжб недоотримала мільйони гривень в бюджет, десятки тисяч туристів і будівництво нової інфраструктури", - зазначив представник інвестора.

Нагадаємо, посольство Естонії в Україні не раз зверталося до Генпрокурора, голови МВС, Прем'єр-міністра з проханням захистити інтереси міжнародної компанії і дати можливість працювати в законному полі.