RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Журналіст пояснив, чому на окупованому Донбасі вірять в страшилки про Україну

Жителям окупованих територій складно поміняти світогляд в силу декількох важливих факторів і обставин.

Таку думку донецький журналіст і блогер Денис Казанський висловив в інтерв'ю "Апострофу".

"Це почасти від некомпетентності, почасти тому, що люди не виїжджають звідти, та й раніше не виїжджали. Вони ніколи і не були тут. Більшість тих, хто вірить в жахи про Західну Україну, просто ніколи не були на Західній Україні. І чому вони вірять? Я сам дуже часто задавався цим питанням. Адже ще в історичних романах Олексія Толстого описувалися ось ці кликуши, які за часів Петра і ходили і кричали, що католики захоплять Русь, а Москву перейменують в Чертоград. У ті часи це виглядало так. Зараз ж це, по суті, зазнало дуже мало змін. Знову люди вірять, що Європа хоче захопити Донбас, щоб його експлуатувати. Хоча Донбас - жебрак, розорений регіон, там нічого експлуатувати. Але люди вважають, що якісь, умовно кажучи, німці мріють їх поневолити, тому що їм потрібні нібито якісь ресурси Східної України, тобто іржаві радянські заводи, виснажені запаси вугілля", - розповів Денис Казанський.

Далі журналіст продовжив, що люди виховані в радянській системі, у них конспірологічне мислення.

"Люди вважають, що є якісь олігархи, якісь Ротшильди, які хочуть поневолити Україну заради якихось її незліченних багатств, яких, по суті, немає. Україна, ми бачимо, дуже сильно просідає в економіці, навіть у порівнянні з такими карликами, як якась Словаччина. Зрозуміло, що це абсурд, але ці люди мислять не економічні, вони ж формули не прораховують, вони слухають конспірологічні програми, читають конспірологічні книги про план Даллеса, який мріяв нібито споїти населення Росії, і так далі. Мені складно коментувати, це, на вірне, більше до психологів питання, чому взагалі такі ідеї популярні, чому вони живуть в людях", - уточнив Денис Казанський.

"Я знаю просто, що всі ці страшилки про розіпнутих хлопчиків накладалися на матрицю, яка вже була в головах. Люди були привчені ще з 40-х років боятися "бандерівців", вони були налякані українськими націоналістами. І коли це, грубо кажучи, відродилося, з'явилися дійсно якісь націоналістичні рухи, у них клацнуло: "Ось же воно! Те, що нам колись розповідали. Ось же ці бандерівці страшні". І вони чомусь дуже легко вірять в будь-яку нісенітницю, яка укладається в їхні уявлення про "кривавих націоналістів", - сказав блогер.

Також Денис Казанський згадав вибори 2004 року і історію з колишнім президентом України Віктором Ющенком.

"Говорили, що Ющенко уклав з американцями угоду і буде американські ядерні відходи ховати в донецьких шахтах. Це на повному серйозі друкувалося в газетах Партії регіонів. У мене навіть є десь скан цієї газети. Люди вірили в це, реально вірили, що так буде. Хоча це був повний абсурд, нісенітниця. і історія це довела. Скільки говорили тоді, що Ющенко почне громадянську війну, що він заборонить російську мову, цього ж нічого не зробив Ющенко. По-моєму, більш м'якого, ліберального і лояльного президента в Україні не було ніколи. Але люди в ньому бачили якогось "кривавого фашиста". І я до сих пір дивуюся, як вони примудрялися там це бачити. Як можна було бачити в цій людині якогось демона? При тому, що він абсолютно не такий, він себе проявив як абсолютно слабкий і безвольний керівник. Але нікого ця ситуація нічому не навчила. Здавалося б, це вже було, ця божевільна пропаганда в 2004 році, яка не виправдалася. Але в 2014 році, коли рівно ті ж страшилки стали знову експлуатувати, люди знову в них повірили, ніби нічого не було. Я сам важко пояснити цей феномен", - резюмував Денис Казанський.

Читайте докладніше в матеріалі "Апострофа": Україна втратила Донбас не в 2014-му, у Порошенка був шанс покарати винних - журналіст Денис Казанський.