Як убезпечити себе при їзді по ожеледі: поради та лайфхаки водіям

Зима поступово пробирається на територію України, а автомобілістам все частіше доводиться стикатися зі снігом і ожеледицею на дорогах.

Зимовий сезон може принести непідготовленому водієві безліч незручностей і проблем. Між тим при правильному підході більшої частини труднощів можна уникнути.

Згідно зі статистикою, кількість ДТП при ожеледі різко зростає. Типовими ДТП для зими є наїзд на пішохода, заноси при проходженні поворотів/перехресть і зіткнення з авто, що йде попереду.

У холодну пору року бажано починати рух попередньо прогрівши автомобіль кілька хвилин, навіть якщо виробник дозволяє не робити цього.

Ця порада особливо актуальна для машин з автоматичною КПП, де різкий старт в мороз може швидко вивести машину з ладу.

На початку руху натискати на педаль газу треба дуже плавно (є ризик, що авто "понесе" у сусіда по парковці), бажано з другої передачі (на "автоматі" — з "L" або "2").

Безпечний і економічний зимовий стиль їзди включає якомога меншу кількість перестроювань з рівною швидкістю.

В ідеалі потрібно постаратися проїхати так, щоб як можна рідше натискати на педаль гальма (тільки для повної зупинки після уповільнення авто) і газу (тільки щоб набрати крейсерську швидкість), тобто максимально використовуючи інерцію. Будь-які перестроювання зі смуги в смугу слід виконувати плавно.

Також плавно потрібно входити в поворот, прибравши ногу з педалі газу перед ним і додаючи обертів двигуну тільки після того, як машина вже увійшла до нього.

Як повідомляв "Апостроф", 29 листопада на всій території України очікуються дощі та мокрий сніг.