Мінгареллі та Світлична зустрілися в Харкові напередодні великого економічного форуму

Глава Представництва Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі та керівниця Харківської області Юлія Світлична зустрілися в Харкові.

В ході робочої зустрічі строни обговорили динаміку соціально-економічного розвитку регіону, впровадження реформи децентралізації, погодили пріоритети щодо розширення співпраці з ЄС, повідомляє сайт ХОДА.

Це вже третій візит посла Євросоюзу в Україні в Харківську область з моменту вручення Мінгареллі вірчих грамот президенту Петру Порошенку у вересні 2016 року, і другий в цьому році.

Глава Харківської області зазначила, що в регіоні неухильно зростає рівень ділової і підприємницької активності, а експорт харківських підприємств до країн Європейського Союзу збільшився з 2016 року на 40%. Розвивається міжнародне авіасполучення, що робить Україну і країни ЄС ближче. За її словами, тільки в цьому році відкрито додатково 10 напрямків, а міжнародний аеропорт «Харків» в тиждень зараз здійснює до 100 зарубіжних рейсів.

В ході зустрічі Світлична розповіла послу Євросоюзу в Україні про досягнення області щодо імплементації реформи децентралізації. За останній час в Харківській області створено 17 ОТГ, з них - чотири входять в топ-20 найбільших в Україні. У серпні була створена ще одна, Лозівська, - найбільша в країні, в завершенні процесу приєднання кількість жителів якої може збільшитися до 100 тисяч. Глава області зазначила, що бюджет регіону зріс утричі, що дає можливість проводити масштабні інфраструктурні перетворення, які люди на місцях чекали по 20-40 років.

Мінгареллі в свою чергу акцентував увагу на позитивну динаміку перетворень, поступальному русі по реалізації етапів реформи децентралізації як на державному, так і на регіональному рівнях.

«Коли ми чуємо, що є позитивний розвиток ситуації, це дуже важливо для нас. Ми абсолютно впевнені в тому, що місцеві та регіональні органи влади відіграють надзвичайно важливу роль в соціально-економічному розвитку країни. Ви дали дуже позитивні цифри, які свідчать про розвиток експорту і промисловості. Що стосується експорту, у нас також є позитивні дані, що підтверджують цю інформацію. Україна в цілому і Харківщина, зокрема, дуже значним чином підвищили обсяги експорту до країн ЄС», - сказав в ході зустрічі посол ЄС в Україні.

Він також запропонував Світличній найближчим часом в Києві зустрітися з представниками Європейського інвестиційного банку для обговорення потреб області в сфері охорони здоров'я з метою розширення співробітництва в цьому напрямку.

«Хюг Мінгареллі знову в Харкові. З Главою Представництва ЄС напрямки узгодили ще в 2016 році. З того часу експорт продукції харківських підприємств до країн ЄС збільшився на 40%. Сьогодні обговорили подальший план дій. Підтримка є. Пріоритети - розвиток промисловості, проект з підтримки підприємництва та внутрішньо переміщених осіб, медична реабілітація учасників бойових дій і освітні програми», - прокоментувала Світлична результати зустрічі з послом на своїй сторінці в Facebook.

На її запрошення Мінгареллі візьме участь в ювілейному Х Міжнародному економічному форумі «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи», - найбільшої економічної майданчику на території східної Європи. Вже 29 вересня сюди з'їдуться 18 послів і 35 бізнес-делегацій з усього світу. Разом з керівництвом України, дипломатами і послами Мінгареллі буде відкривати пленарне засідання, присвячене темі глобальної економіки і формулу успіху України, яка трансформується з урахуванням світових тенденцій.