Глава ХОДА Світлична будує в Харкові новий сучасний онкоцентр

Будівництво сучасного онкологічного центру в Харкові вийшло на етап практичної реалізації, отримані всі дозвільні документи, узгоджений проект і розпочато роботи.

З ходом будівництва ознайомилась глава ХОДА Юлія Світлична, передає прес-служба адміністрації.

В даний момент роботи йдуть на першій черзі будівництва. Тут переносять інженерні мережі і готуються розробляти котлован для фундаменту майбутнього лікувально-діагностичного центру площею понад 20 тисяч квадратних метрів.

"Це 3 секції, в тому числі центральна частина, ядро всього комплексу (ліфти, приймальне відділення, зони загального користування, операційний блок, реанімація) і стаціонар на 180 ліжко-місць. Друга черга - будівля в 6600 квадратних метрів, на 130 ліжко- місць. Там, в основному, будуть перебувати відділення", - пояснив директор Департаменту капітального будівництва ХОДА Сергій Жуков.

За інформацією гендиректора Харківського обласного центру онкології Дениса Швидкого, в новому комплексі буде 8 сучасних операційних, в частині з яких передбачається застосовувати гібридні технології. Також планують встановити 3 лінійні прискорювачі для проведення променевої терапії та сучасне діагностичне обладнання, яке дозволить виявляти пухлини на ранніх стадіях.

Будівництво онкоцентру фінансується тільки з обласного бюджету, в подальшому планують залучити додаткові кошти.

Проект будівництва нового центру був ініційований Юлією Світличною 9 лютого 2018 року після відвідування КНП "Обласний центр онкології" в Харкові. У грудні 2018 роки був закладений перший камінь у фундамент комплексу.

Глава Харківської області зазначила, що під час будівництва нового медичного комплексу підтримка існуючого онкоцентру не припиниться.

"Близько 70 тисяч жителів міста та області стоять на обліку в онкологічному центрі. Ми продовжуємо ремонтувати існуючі приміщення і закуповувати нове обладнання, щоб люди могли вже зараз отримувати медичне обслуговування в нормальних умовах", - сказала керівник Харківської ОДА.

Показник захворюваності на злоякісні новоутворення має тенденцію до зростання і становить 340,5 на 100 тисяч населення проти 320,2 у 2016 році. Щорічно кількість зареєстрованих хворих в середньому збільшується на 2,5 тисячі осіб. Комунальне некомерційне підприємство "Обласний центр онкології" є головною в регіоні спеціалізованою установою третього рівня, де надають допомогу дорослим жителям Харкова та області, у яких виявлені онкологічні, онкогематологічні і передракові патології. У центрі працює стаціонар на 485 ліжок цілодобового перебування, денний стаціонар на 50 ліжок та поліклінічне-діагностичне відділення на 90 відвідувань в зміну. Медичну допомогу онкохворим надають за 16 спеціальностями. За останній рік тут пройшли лікування 18 тисяч пацієнтів, провели 4000 операцій, а 71 тисяча осіб отримала допомогу в консультативній поліклініці.