Світлична активізувала роботу по боротьбі з незаконним вирубуванням лісів: перші гучні результати

Харківське управління СБУ висунуло підозру лісничому Чугуєво-Бабчанського державного лісового господарства у зв'язку з нанесенням державі збитків на майже 8 млн грн.

3 вересня голова ХОДА Юлія Світлична ініціювала нараду з главами управлінь силових відомств в регіоні, де головними стали питання про заходи, спрямовані на збереження лісових ресурсів, і притягнення до відповідальності порушників відповідного законодавства.

"Є ряд питань щодо виконання службових обов'язків посадовими особами. Вирішувати цю проблему потрібно системно і рішуче, залучаючи порушників до відповідальності за всією суворістю закону. Керівникам підрозділів внутрішньої безпеки та правоохоронних органів поставлена чітка вимога щодо активізації діяльності в сфері охорони лісів і жорсткого контролю за ситуацією у всіх районах області", - підкреслила Юлія Світлична.

Згідно з результатами слідчих дій, було виявлено, що лісника, який отримав підозру від СБУ, було відомо про незаконну заготівлю деревини і території лісництва яке він очолював. Однак він не перешкоджав протиправної діяльності. В результаті цього з початку 2019 на території лісництва було незаконно вирубано близько 1300 кубічних метрів дерев цінних порід.

Це перше розслідування, що завершилося врученням підозри співробітнику бюджетної організації такого рівня в лісовому господарстві - раніше до відповідальності притягувались службовці лише супутніх служб і організацій. Крім того в Єдиний реєстр досудового розслідування внесено близько 100 кримінальних проваджень, частина з них вже направлено до суду. За іншими справах проводяться слідчі дії. Робота з протидії незаконній вирубці лісів буде проводитися в області надалі.

17 липня питанню боротьби з незаконною природно-ресурсної діяльністю була присвячена нарада, яка відбулася в Українському науково-дослідному інституті лісового господарства та агролісомеліорації імені Г. М. Висоцького в Харкові, яке провів президент Володимир Зеленський