Колишній глава Одеської ОДА Максим Степанов запропонував доручити управління медустановами профільним менеджерам

Екс-глава Одеського регіону Максим Степанов пропонує доручити управління медичними установами профільним менеджерам.

Про це йдеться в статті "Дзеркала тижня".

"Доручити управління медичними установами необхідно кваліфікованим медичним адміністраторам. Сьогодні це в основному відмінні лікарі, проте не завжди продуктивні менеджери. Такому менеджменту необхідно вчитися, і це повинно бути закріплено на законодавчому рівні", - відзначає Степанов.

На його думку, ефективне управління дозволить мінімізувати витрати бюджету установи, а вивільнені кошти повинні бути спрямовані на збільшення фонду заробітної плати.

У матеріалі також згадується про проблему нестачі в Україні кваліфікованих молодих фахівців і міграції за кордон професіоналів-медиків.

"Український сюрреалізм: це коли найдорожча для отримання професія найбільш низько оплачувана. Досвідчений хірург у нас сьогодні заробляє 6000 гривень. В Польщі - це 1800 євро вже на старті. Розрив у 10 разів. Будемо відверті: Україна тут не конкурентна. У МОЗ статистики щодо загальної кількості медичних мігрантів чомусь немає. За неофіційними даними, цей показник становить від 50 до 70 тисяч фахівців", - відзначає Максим Степанов.

Рішення ситуації, що склалася, він бачить в реалізації повноцінної національної системи телемедицини.

"Це дозволить забезпечити кваліфіковану медичну допомогу кожному українцю, незалежно від того, де людина живе", - пише він.

Як приклад він наводить досвід Одеської області, де найвіддаленіші села регіону вже зараз мають доступ до якісної медичної допомоги.

Раніше Максим Степанов запропонував Міністерству охорони здоров'я провести повний аудит медицини.