Просто вражений: бізнесмен Ярославський прокоментував відсутність глави Харківської ОДА на зустрічі антикризового штабу

У четвер, 19 березня, в конгрес-центрі Kharkiv Palace Hotel в Харкові пройшло засідання антикризового штабу, створення якого ініціював бізнесмен Олександр Ярославський.

Про це повідомляють "Українські новини".

На зустрічі зібралися більше 60 бізнесменів і лідерів галузі, вони обговорили питання збору коштів для протидії епідемії коронавіруса - підтримки медзакладів, допомоги пенсіонерам. Учасники зустрічі оцінили потреби міста і області.

"Даю від сім'ї Ярославських $ 13 млн, на $ 10 млн тест-систем, які їдуть з Китаю, і в понеділок-вівторок повинні бути в харківських лікарнях. $ 2 млн, про які я говорив на Банковій, я переорієнтував на регіон, і ми їх розподілили на маски і медобладнання, $ 1 млн для Харківщини. Готовий працювати 24 години на добу, до фінального свистка - поки ми не зітремо коронавірус в порошок", - сказав Ярославський, який першим зробив особистий внесок.

Велике пожертвування зробив бізнесмен, харків'янин Павло Фукс - $ 560 тисяч, а керівники промислових підприємств розповіли про закупівлі апаратів штучної вентиляції легенів. Внески по 100 тис грн зробили ректор Харківського університету ім. Каразіна Віль Бакіров і університету міського господарства Володимир Бабаєв. Решта учасників наради повинні 20 березня визначитися зі ступенем участі в захисті регіону.

Раніше міська влада, облрада, а також ВНЗ і студенти заявили про підтримку штабу на чолі з Ярославським, і закликали координувати з ним свої дії.

"Закликаємо депутатів місцевих рад, активістів, бізнес, небайдужих громадян підтримувати зв'язок з антикризовим штабом, який очолює почесний громадянин області Олександр Ярославський", - заявив глава Харківської облради Сергій Чернов.

"Це не одноразовий, а об'єднавчий штаб. Ми об'єдналися перед викликом коронавируса, а далі будемо дивитися", - сказав Геннадій Кернес, мер Харкова.

У той же час, голова Харківської ОДА Олексій Кучер не з'явився на зустрічі, а прислав заступника.

"Люди прийшли на клич Ярославського і Кернеса, щоб боротися з коронавірусом. Губернатор не береться до уваги. Він не прийшов, хоча обіцяв", - заявив Кернес.

"Просто вражений губернатором - домовлялися, а він часу не знайшов. Область нічим не завинила мати таке позорисько. Докладу всіх зусиль, щоб у нас був гідний партнер в регіоні", - зазначив бізнесмен.

У зверненні голови ради ректорів харківських вузів, професора Віля Бакірова і президента Харківського університетського консорціуму, професора Людмили Бєлової сказано: "На Харківщині створено антикризовий штаб, який очолив Олександр Ярославський. Просимо зв'язатися зі штабом і запропонувати допомогу волонтерами, засобами дезінфекції, необхідними матеріалами, транспортними засобами і т.д.". Студенти Харківського національного університету ім. Бекетова записали відео, в якому закликали молодь і жителів міста долучитися до роботи штабу.

Нагадаємо, що в Китай вилетить президентський борт Володимира Зеленського, щоб доставити в Україну тест-системи для діагностики коронавіруса на суму $ 80 млн, поставку яких організували Олександр Ярославський та його друг, китайський мільярдер Джек Ма. Цієї партії тестів достатньо на 1 млн осіб, з них тести на 200 тис осіб будуть спрямовані на Харківщину.

Харківський антикризовий штаб під керівництвом Олександра Ярославського створений за підсумками наради влади і великого бізнесу в Офісі Президента 16 березня. Він здійснює координацію роботи щодо додаткової фінансової підтримки заходів, спрямованих на захист жителів Харківського регіону від епідемії коронавіруса.