RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

"Відремонтований" за часів Порошенка міст, що впав на Львівщині, відкривав віце-прем'єр Кістіон - експерт

У 2017 році відбулося урочисте відкриття дороги Н-17 Львів - Луцьк протяжністю 60 км, ремонт якої включав 4 мости, в тому числі міст біля села Гайок у Львівській області, який впав 3 травня. Загальна вартість робіт тоді склала 456 млн гривень, а стрічку на відкритті дороги перерізав Володимир Кістіон, який у 2017 за часів Петра Порошенка був віцепрем'єром.

Подробиці скандального ремонту в Facebook повідомив директор Інституту публічної політики та консалтингу Сергій Биков.

"Хоч підопічні Кістіона і називали ремонт середнім, - пише Биков, - насправді, на дорозі тільки оновили верхній шар асфальту, але не оновили основу дороги, і на мостах зробили те ж саме".

Незважаючи на аварійний стан мосту, прикритий новим шаром асфальту, міст надалі експлуатувався у звичайному режимі, хоча був побудований ще в 1960 і з тих пір його ремонт жодного разу не проводився.

"Далекобійники навіть в страшному сні не могли уявити, що хлопці Порошенка додумаються постелити новий асфальт на гнилу основу мосту, якому виповнилося 57 років. Це було воїстину "велике крадівніцтво", - пише експерт.

За словами політолога, нинішня програма Володимира Зеленського "Велике будівництво" відрізняється від інфраструктурних проєктів минулих років тим, що на об'єктах "Великого будівництва" застосовується комплексний підхід: "Зараз дороги і мости ремонтують комплексно, замінюючи основу дороги і оновлюють несучі конструкції мостів. Фактично, влада будує нові дороги і зводить нові мости, а не як раніше: "там підтерли, тут підфарбували, а тут спиляли".

Що ж стосується мосту, що був зруйнований, то у 2020 він був включений до Національної програми відновлення мостів, що є частиною "Великого будівництва", і для його реконструкції вже було розроблено проєкт, реалізація якого повинна була початися найближчим часом.

"Але не встигли, - уточнює Биков. - Міст впав. Тепер його будуть зводити заново. З новими пунктами вагового та габаритного контролю, щоб не перевантажувати міст".

Політолог нагадує, що торік на мосту в Олексіївці біля Нікополя Дніпропетровської області сталася схожа ситуація. Тоді міст зруйнувався через перенавантажену фуру, а вже у лютому 2021 він був повністю відновлений.