RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Через дії олігарха Шкрібляка лівий берег Києва може залишитись без тепла - ЗМІ

Через критичну ситуацію на Дарницькій ТЕЦ кияни лівого берега можуть залишитися без тепла.

Як пише видання "Телеграф", ТЕЦ обслуговує 350 тисяч споживачів, виробляє для них тепло, електроенергію та поставляє їм гарячу воду.

Основним управляючим бенефіціаром Дарницької ТЕЦ (ООО "Єврореконструкція") є Анатолій Шкрібляк.

"Значна частина коштів йде на компенсацію ремонту та реконструкції станції, які на папері проводяться регулярно, щороку – приблизно на 170 млн грн. Насправді за останніх 20 років ніяких модернізацій станції не проводилося", - пише видання.

Зазначається, що лише нещодавно там було анонсовано установку двох фільтрів.

"Так звані ремонтні роботи проводять фірми-прокладки на папері за завищеними тарифами. Фактичний власник ТЕЦ просто кладе державні гроші у свою кишеню. Також він (Шкрібляк) аморально заробляє на закупівлі та доставці вугілля для ТЕЦ, наукових дослідженнях та екологічних програмах", - йдеться у матеріалі.

На сьогоднішній день у Шкрібляка основні сфери бізнесу: енергетична, будівельна та аграрна. Він входить в топрейтинг найбагатших людей України.

"Анатолій Шкрібляк, став власником понад 50-ти компаній, перспективною фірмою "ТехНова", сімейною касою, схемами та зв’язками. Ця компанія бере під контроль Чернігівську ТЕЦ і з того часу починається викачування грошей у громадян, корупційні схеми та накопичення капіталу Анатолія Шкрібляка. Особливо, після заволодіння Дарницькою ТЕЦ, яка єдина стала приватною власністю", - пише видання.

За даними журналістів, Шкрібляказвинувачують у створенні схем постачання вугілля з РФ та ОРДЛО: "суть бізнесу полягає у штучному збільшенні вартості вугілля за допомогою афілійованих структур-нерезидентів, виведенні "маржі" через підконтрольні фірми в Україні та за кордоном".

У правоохоронців є основні схеми руху вугілля і грошей у 2017-2019 роках, де вказані конкретні підприємства та реквізити фірм, а також до матеріалів оперативників залучені прізвища відповідальних осіб, задіяних у "схематозі". За даними журналістів, "так звана "маржа" в середньому становить близько 25-30 доларів США за тонну вугілля, при обсязі поставки на адресу вищевказаних ТЕЦ в розмірі 1,4 млн тонн на рік – "тіньова прибутковість" від вищевказаних схем становить близько 30-50 млн доларів на рік… і це тільки на одному вугіллі. Протягом 2017-2019 років Шкрібляк зміг легазізувати близько 3 млрд гривень, отриманих від реалізації схем".

"Витік даних із кримінальних справ свідчить, що кожний рік з "ОО Єврореконструкції" виводилося до 50 млн доларів чистого прибутку. А.Шкрібляк докладає ці гроші до кредитів ЄБРР або будь-якого іншого західного банку, через офшорні компанії та аудит легалізує вкрадені кошти через будівництво, наприклад, ТРЦ і, таким чином стає власником "білих" активів на сотні мільйонів євро… Величезні суми грошей виводяться з України через так звану "управляючу компанію" з довірених осіб Шкрібляка, яка діє за принципом ОЗГ. Ця компанія займається всім – від постачанням вугілля, газу до продажів електроенергії, ремонтів на сотні мільйонів гривень і відмивання коштів. Найголовніше – вона контролює всі грошові потоки", - йдеться у статті "Телеграф".