RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Звільнені з полону українці розповіли, за що можна потрапити на підвал на окупованому Донбасі

Звільнені з полону бойовиків на окупованому Донбасі українці повідомили про те, що "на підвал" до терористів можна потрапити за все що завгодно, включаючи наявність грошей і виконання пісень.

Про це вони розповіли в коментарях "Апострофу".

"Я пісню українську в Луганську групи "Океан Ельзи" заспівав, і мене зробили шпигуном. І це все на повному серйозі. Потім на 45 днів я взагалі пропав з поля зору родичів. Вони не знали що зі мною, а після їх викликали в "МГБ" і сказали, що мене звинуватили в шпигунстві. Засудили на 12 років суворого режиму", - говорить екс-заручник бойовиків, який побажав залишитися анонімним.

Звільнений Ігор Кононенко заявив, що його затримали "за компанію", при цьому засудивши за "шпигунство".

"Мене взагалі з дому забрали разом з братом. Я в Донецьку жив. Приїхали взагалі за моїм братом, але оскільки нас було двоє, то і мене забрали. Накрутити шпигунство, і все. Пришили лист якийсь... До речі, навіть провели експертизу, яка показала, що ні з комп'ютера, ні з будь-яких інших гаджетів я листів не відправляв, але термін все одно дали. Там все просто. Сиділи ми в камерах для довічно засуджених. Камера 2 метра на 4,5, в ній сидить два людини. Стіл по коліно, стільчик нижче коліна. Таких історій, як у мене, там часто-густо. Доноси теж практикуються. Забирають всіх, наприклад, водіїв маршруток, які їздять через лінію розмежування. Загалом, причина для порушення кримінальної справи - наявність автомобіля, квартири і просто грошей", - розповів в'язень.

Військовослужбовець Олег Якунін розповів, що до останнього не знав, чи буде звільнений.

"Я пробув у полоні рік і вісім місяців. Звичайно, сподівався, що буду звільнений, але все було неясно до останнього моменту. У нас було радіо, ми слухали українські новини і луганські. Спочатку оголошували обміни, потім скасовували їх, і ситуація була вкрай неясна. За рік і вісім місяців всього два рази можна було зателефонувати рідним і пару раз відправити листа", - сказав він.

Більше історій звільнених читайте в репортажі "Апострофа" Зробили "шпигуном" за пісню: що розповіли українці, які повернулися з полону на Донбасі.