Страсна субота 2018: що не можна робити в цей день

В суботу, 7 квітня, збіглися відразу дві важливі християнських дати - Тиха субота, останній день перед Великоднем, і Благовіщення.

Ця субота не даремно називається Тихою. В цей день, згідно з традиціями не можна веселитися, розважатися і вплутуватися в сварки. Великим гріхом вважається лихослів'я, тому за своєю мовою потрібно стежити.

Також Страсну суботу ще називають Фарбувальною суботою. Це означає, що в цей день необхідно фарбувати великодні яйця і готувати паски. Продукти, які готують для святкового столу, їсти поки не можна.

Увечері віруючі збираються в церквах на вечірню службу, о 12 ночі починається хресний хід, після якого служба триває. Прийшовши додому, віруючі їдять паски і лягають спати. І тільки в пізньому недільному ранку починається свято.

У Страсну суботу також прийнято збирати великодній кошик. Продукти, які необхідно освятити, кожна сім'я вибирає по-своєму. Однак в ній обов'язково повинні бути крашанки і паски.

Збіг Благовіщення та Тихої суботи - надзвичайна рідкість. До кінця століття це станеться ще тільки двічі - в 2029 і 2091 роках.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про Благовіщення Пресвятої Богородиці і про те, що не можна робити в цей день.