RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

​Богомолець заявляє, що ГПУ виступає проти ідеї МОЗ щодо легалізації наркотиків

Генеральна прокуратура України та громадські організації виступили проти внесення Міністерством охорони здоров’я змін до наказу №188, які збільшують допустимі норми зберігання наркотиків.

З такою заявою виступила народний депутат, голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.

«Громадськість протестує проти планів чиновників МОЗ легалізувати зберігання великих доз наркотиків, яких достатньо для роздрібної торгівлі. До мене продовжують надходити звернення від громадських організацій з усієї України з вимогою не допустити внесення МОЗом до наказу №188 змін, які грають на руку наркомафії», – написала вона на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, якщо дозволити дрібним наркодилерам зберігати великі обсяги наркотиків, достатні для роздрібної торгівлі, ситуація в Україні може погіршитися.

«Громадські організації звертають увагу на те, що головними наркодилерами на низовому рівні є самі наркомани. За рік кожен з них «присаджує» на наркотики ще 5–6 молодих людей, а за деякими даними і 10–15 осіб. Наркоманія зростає шаленими темпами, внаслідок чого, за даними дослідження інституту Горшеніна, вже кожна десята сім’я в Україні стикнулася з проблемою наркотиків. Якщо ж дозволити дрібним наркодилерам носити з собою обсяги наркотиків, яких достатньо для роздрібної торгівлі, це матиме непередбачувані наслідки. Скільки тоді один наркоман затягне нових жертв щорічно? 20, 30, 50? І що тепер: якщо біля школи хтось побачить наркомана з героїном чи «ширкою», його не зможуть навіть затримати? І ба більше, у випадку затримання він зможе подати на поліцію до суду?» – обурилася нардеп.

На думку нардепа, запропонованими змінами до наказу №188, МОЗ активно нав’язує суспільству легалізацію наркотиків. Богомолець розкритикувала такі дії Міністерства та повідомила, що наразі триває збір підписів під депутатським запитом до голови уряду Володимира Гройсмана з вимогою не допустити внесення змін до наказу №188.

Нардеп розповіла, що у прагненні зупинити ініціативу МОЗ її підтримав колега-депутат Андрій Немировський, який звернувся із запитом до ГПУ.

«Мої колеги також намагаються відстояти право українців на життя без наркотиків – депутат Андрій Немировський звернувся з відповідним депутатським зверненням до Генеральної прокуратури. У відповіді ГПУ зазначено, що запропоновані МОЗом розміри зберігання наркотиків не узгоджуються з тими, що розраховані на підставі наявної міжнародної практики, яка базується на визначеній добовій дозі за даними Міжнародного комітету з контролю за наркотиками ООН. Генпрокуратура не підтримує зміни, запропоновані МОЗ», – констатувала політик, висловивши думку, що під виглядом "реформ" влада хоче обманним шляхом протягнути рішення на догоду наркомафії.