RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Бути росіянином стало соромно: Шендерович розповів, до чого Путін довів РФ

Через агресивну політику президента Росії Володимира Путіна бути росіянином останнім часом стало вкрай соромно, настільки, як було соромно бути німцем у 30-ті роки минулого століття.

Про це російський письменник і журналіст Віктор Шендерович розповів в інтерв'ю Цензор.Нет.

"Я про це і говорив: слова мої якщо і звернені до українців, то в найостаннішу чергу. Тому що я прекрасно розумію, що таке цей жахливий спільний знаменник. І не раз вже говорив: погано бути німцем в 1930-х роках. І погано бути росіянином сьогодні. Одна моя знайома художниця (вона зараз гостює в Америці) пише: в барі чоловік запитує: звідки ви приїхали? А їй важко сказати, що вона з Росії. Доводиться робити зусилля: соромно ... І адже вона нікого не вбивала, ніякого Путіна не підтримувала. Але - соромно. Як було соромно бути німцем в 1930-і роки. За замовчуванням", - упевнений він.

За словами Шендеровича, війна ділить людей на добрих і злих, а світ робить чорно-білим.

"Так, війна робить. Тому я і написав в тексті на смерть Баталова (за який почав отгрібати ще до смерті Табакова): те, про що я зараз пишу, найменше стосується громадян України та українців. Я спеціально обмовився! Тому що прекрасно розумію: війна ділить людей за націями, конфесіями, кланами ... на гугенотів і католиків; на Червону і Білу троянди; на білих і червоних. Все це зрозуміло! І все це пройдено. Тому я прекрасно розумію почуття людей, які воюють з росіянами, як ми воювали з німцями. У 1943 році "убий німця" - це було зрозуміло. І було б нерозумно, і дивно, і по-фарисейськи говорити: ну, як же так, є ж різні німці! Так, німці є різні, але на твою землю прийшов - Не Гете", - пояснює він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Шендерович заявив, що агресія РФ послужила об'єднанню України.